Doorzoek volledige site
12 januari 2018

School van B2Ai groeit mee met de kinderen

Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai
School van B2Ai groeit mee met de kinderen Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai

Een nieuwe scholencampus verrijst dezer dagen in het Brusselse Koekelberg. Naast een lagere en middelbare school omhelst de campus onder meer ook een buurthuis, jeugdlokalen en sporthal. Een ambitieus project van B2Ai. VK Architects & Engineers is het studiebureau voor de technieken, akoestiek en EPB. 

Campus Koekelberg, een complex van 12.500 m2, komt te liggen op de voormalige site van de HUB. De school is zo opgevat dat ze ‘meegroeit’ met de kinderen. Op de westelijke zijde starten de allerkleinsten in het nieuwe kinderdagverblijf, het kleinste gebouw op de site. Op 3-jarige leeftijd kunnen ze aan de andere kant van de speelplaats naar de ‘grote’ kleuter- en basisschool, een gebouw waar de klassen georganiseerd zijn rond een dubbelhoge polyvalente zaal. Eenmaal de kinderen 12 jaar oud zijn kunnen ze de ‘oversteek wagen’ (Dapperenstraat oversteken) en verder onderwijs volgen in de middelbare school, die eveneens over een grote speelplaats beschikt. Er is op die manier een interne circulatie mogelijk doorheen het hele scholencomplex, met één enkele oversteek aan de Dapperenstraat.


Gemeenschapshuis

Het buurthuis, de jeugdlokalen en de sporthal (samen gebundeld in het gemeenschapshuis) staan centraal in het project. Onder de sporthal is er een overdekte buitenruimte waar voor en na de schooluren ontmoetingen kunnen plaatsvinden tussen ouders, buurt en kinderen. Deze buitenruimte ligt vlak naast de ingang van het gemeenschapscentrum en de bibliotheek, en vormt als het ware het hart van de site.


Duurzame materialen

De buitenruimtes waar de kinderen spelen en de tussenruimtes zijn maximaal ingevuld met groen en voorzieningen voor sport en spel. Er is bewust gekozen voor materialen die duurzaam zijn en mooi verouderen. De scholen zelf worden uitgevoerd in lichtere tinten van baksteen met kleuraccenten. De functies die ook door de buurt zullen gebruikt worden, zoals de sporthal, het buurthuis en de jeugdlokalen zullen, een dieprode kleur krijgen.

De bouw van het gemeenschapshuis en de middelbare school zijn opgestart en zullen in augustus 2018 klaar zijn. Daarna wordt – op de plaats van de tijdelijke containerschool – de basisschool en het kinderdagverblijf gebouwd. Die zullen eind 2019 klaar zijn.

GERELATEERDE DOSSIERS