Doorzoek volledige site
24 januari 2018

Tien gebouwen om in 2018 naar uit te kijken

V&A Dundee - Groot-Brittannië Illustratie | Dezeen
Tapei Performing Arts Center - Taiwan Illustratie | Dezeen
Amager Resource Center - Denemarken Illustratie | Dezeen
Christchurch - Nieuw-Zeeland Illustratie | Dezeen
Secular Retreat - Groot-Brittannië Illustratie | Dezeen
Coal Drops Yard - Groot-Brittannië Illustratie | Dezeen
National Library - Qatar Illustratie | Dezeen
Leeza Soho Tower - China Illustratie | Dezeen
Paradise City - Zuid-Korea Illustratie | Dezeen
Central Library en Library Plaza - Canada Illustratie | Dezeen

Redacteur Amy Frearson van Dezeen heeft een top 10 gemaakt van gebouwen waar we volgens haar in 2018 zeker naar kunnen uitkijken. We sommen ze hier even op!

Tapei Performing Arts Center in Taiwan

Nadat architectenbureau OMA het ontwerp al voorstelde in 2009, zal het theatercomplex dit jaar openen. Het gebouw bestaat uit drie auditoriums: een grote theaterzaal met 1500 zitplaatsen en twee schouwburgen van 800 plaatsen waarvan een in een grote globe zal omvat zitten.

 

Amager Resource Center in Denemarken

Een krachtcentrale met een skipiste op het dak in Kopenhagen. Architectenbureau BIG zal deze in 2018 eindelijk onthullen. Het gebouw zal ook een schoorsteen hebben die rook in ringen blaast. Bjarke Ingels van BIG zei in 2014 al dat het gebouw de opvattingen van mensen over openbare nutsvoorzieningen.

 

Christchurch Central Library in Nieuw-Zeeland

In 2010 en 2011 vernielden aardbevingen het originele gebouw. Schmidt Hammer Lassen Architects in samenwerking met Architectus ontwierpen een gouden bibliotheekgebouw dat zal bestaan uit drie opeengestapelde blokken die zowel digitale technologieën als een lokaal erfgoedarchief aanbieden.

 

Secular Retreat in Groot-Brittannië

Normaal zou dit oord in Devon een van de eerste afgewerkte percelen van Living Architecture zijn, maar het project werd talloze keren uitgesteld. Living Architecture werd opgericht om vakantieverblijven aan te bieden in huizen die door architecten ontworpen zijn. Dit oord, dat bestaat uit geramd beton en vijf kamers werd door Peter Zumthor ontworpen.

 

V&A Dundee in Groot-Brittannië

Deze buitenpost van het Victoria & Albert Museum in de Schotlandse stad Dundee werd uitgetekend door de Japanse architect Kengo Kuma. Het gebouw zal een voorgevel hebben van fijne betonnen strepen en een gepunte hoek die uitspringt over het water zoals de voorsteven van een boot.

 

Coal Drops Yard in Groot-Brittannië

Coal Drops Yard wordt een shoppingcenter aan het water in King’s Cross in Londen. Heatherwick Studio bouwt hiervoor een Victoriaanse kolenmijn om door de gebouwen volledig te renoveren. Ze worden ook lichtjes aangepast zodat de originele daken naar boven buigen en elkaar op een punt raken.

 

National Library in Qatar

Dit is het tweede gebouw van OMA in de top 10. Deze constructie van 45000 m² zal in drie vleugels verdeeld worden met elk een andere soort bibliotheek. In de National Library kunnen gegevens gevonden worden over erfgoed van Qatar en de hele regio. In de University and Research Library zullen educatieve bronnen te vinden zijn en tot slot zal de Metropolitan Public Library in dienst staan van de lokale gemeenschap.

 

Leeza Soho Tower in China

Deze 207 meter hoge wolkenkrabber is het meest impressionante gebouw van Zaha Hadid Architects dat dit jaar voltooid wordt. Het gebouw zal ook het grootste atrium ter wereld omvatten. Op een bepaalde hoogte zal dit atrium 45° draaien zodat de hoogste verdiepingen parallel lopen met de oost-westas van Lize Road, een van west-Beijings hoofdstraten.

 

Paradise City in Zuid-Korea

Dit entertainmentcomplex in Seoul werd uitgetekend door MVRDV. Het zal bestaan uit een nachtclub en shoppingcenter die beide ontworpen werden met een ondoordringbare gevel zonder ramen als reflectie van de in beton gestorte gevels van omliggende gebouwen. De hoofdgang wordt als het ware overgoten door een grote gouden cirkel die zichtbaar is vanuit vliegtuigen die aankomen in de nabijgelegen luchthaven Incheon.

 

Central Library en Library Plaza in Canada

Rond een treinspoor in Calgary, Canada, wordt momenteel gebouwd aan het ontwerp van Snøhetta voor een Central Library. De bogen aan de ingang van het gebouw bestaan uit hout om te verwijzen naar de typische wolkenformaties in Alberta die gevormd worden door de warme vochtige zeewind ten oosten van de Rocky Mountains. De bogen gaan verder tot in een groot atrium met veel lichtinval en creëren zo een toegankelijke openbare plaats in het hartje van Calgary.