Doorzoek volledige site
24 januari 2018

Mecanoo ontwerpt open nieuw gerechtsgebouw in Córdoba

Illustratie | © Mecanoo

Het Nederlandse bureau Mecanoo architecten heeft in het Spaanse Córdoba het nieuwe Paleis van Justitie ontworpen. Elf jaar nadat het ontwerp van Mecanoo werd uitgekozen, is het gebouw opgeleverd. Architect Arne Lijbers van Mecanoo is op 1 februari keynote speaker op de Knauf Discovery Days.

Het nieuwe Justitiepaleis moet kleur geven aan een wijk vol karakterloze appartementsblokken. Mecanoo noemt die “producten van de snelle stedelijke ontwikkeling van Spaanse steden in de 21ste eeuw”. Mecanoo heeft geprobeerd om de openbare ruimte te verbeteren en stedelijke kwaliteit toe te voegen.

Dankzij een compacte organisatie blijft het bouwvolume beperkt, en verticale inkepingen zorgen voor openingen in het volume. In de vele patio’s zorgen palmbomen voor een tint groen.

 

 

Gesloten en open onderdelen

Om de openheid te accentueren heeft Mecanoo ervoor gekozen om de meer gesloten onderdelen van het gerechtsgebouw op een hoger verdiep te plaatsen. Op de begane grond zijn dan ook vooral openbare onderdelen terug te vinden, zoals rechtszalen, een trouwzaal en een restaurant. De archieven en cellen bevinden zich onder het maaiveld.

Meer informatie over het Paleis van Justitie in Córdoba is terug te vinden op de Nederlandse website architectenweb