Doorzoek volledige site
31 januari 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Lifetime Achievement Award voor Bart Lens

Kasteel van Groenendaal Illustratie | Philippe van Gelooven
Illustratie | Bart Lens
Tafel 24 Illustratie | Hannes Vandenbroucke
Lifetime Achievement Award voor Bart Lens Illustratie | Tim Van de Velde

Architect en ontwerper Bart Lens won gisteren tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards de Lifetime Achievement Award, een van de belangrijkste onderscheidingen in ons land op het vlak van design.

De Lifetime Achievement Award wordt uitgereikt aan een ontwerper of ontwerpstudio die minstens 30 jaar actief is en een culturele, economische en maatschappelijke impact heeft gehad in België en internationaal.

Volgens de jury beantwoordt Bart Lens aan dit profiel: “Bart Lens wil als architect impact hebben op de leefomgeving. Naast gebouwen ontwerpt hij ook objecten waarmee wij ons omringen. Meer en meer vertrekt hij vanuit de materialen, waarbij de traditionele verwerking belangrijker wordt. Lens creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de leefomgeving.”

 

Domein Bokrijk

Bart Lens fungeert sinds 2014 als curator in het Provinciaal Domein Bokrijk. Onder leiding van Liesbeth Kees en met steun van gedeputeerde Igor Philtjens kon hij met een aantal voorstellen een nieuwe dynamiek geven aan de hele equipe van Bokrijk. Voor zijn rol hierin kreeg hij een speciale vermelding: “Hij fungeert er als ambassadeur van het ambachtelijk erfgoed. Hier brengt hij heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal, door vakmensen en ontwerpers van vandaag en morgen samen te zetten. Dit was doorslaggevend in onze keuze voor Bart Lens.”

 

Lens°ass architecten

In 1995 startte hij zijn eigen bureau Lens°ass architecten. In het begin werkte hij enkel met renovaties en verbouwingen, maar nam al snel ook grotere nieuwbouwprojecten onder handen. Hij werkte onder andere mee aan de site Be-MINE in Beringen en het gerechtsgebouw in Hasselt. 

Ontdek hier de andere winnaars van de Henry van de Velde Awards.