Doorzoek volledige site
31 januari 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Winnaars Henry van de Velde Awards zijn bekend

Bart Lens: °diabolo - Eden Design Illustratie | Henry van de Velde Awards
Efficiency Award: Dubio, it's a Roel (Roel Vandebeek) Illustratie | Nelissen Steenfabrieken
Public Award: Theomatik Illustratie | Andreas Gijbels
Company Award en Design-led Cratfs Award: Tableskin Verilin en Lore Langendries Illustratie | Henry van de Velde Awards
Young Talent Award: Sep Verboom Illustratie | Sep Verboom
Communication Award: Kastaar Illustratie | Kastaar
Ecodegin Award: Post Couture Collective Illustratie | Lee Wei Swinkel
Everyday Life Award: Frank Ternier voor Labt Illustratie | Frank Ternier
Healthcare Award: Colli-pee Illustratie | Tinneke Janssens

De Henry van de Velde Awards zijn op 30 januari uitgereikt. Bart Lens werd bekroond met de belangrijkste prijs, de Lifetime Achievement Award. Andere winnaars zijn onder andere ontwerper Roel Vandebeek en Nelissen Steenfabrieken, Frédéric Boonen en Lore Langendries. De expo rond de Awards is van 31 januari tot 15 april te bezoeken in de foyer van BOZAR in Brussel.

De Henry van de Velde Awards eren nationale en internationale Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die, als gevolg van hun design of oplossing voor een bepaald probleem, een positieve impact hebben op de economie en samenleving. Nominaties worden beoordeeld door een professionele jury met expertise in de sector.

 

Efficiency Award

Roel Vandebeek, die de baksteen Dubio ontwierp voor Nelissen Steenfabrieken, wint de Efficiency Award. Volgens de jury is de baksteen "een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt, door met schaduwlijnen de illusie te wekken van twee of drie dunne gestapelde stenen."

 

Public Award

Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten. Dit idee van Theo Willen, dat uitgewerkt werd door Frédéric Boonen voor het Jessa Ziekenhuis, won de Public Award.

 

Design-Led Crafts Award en Company Award

Lore Langendries won de Design-Led Crafts Award met Tableskin, een tactiel tafellaken een tactiel tafellaken en servetten. De tekening is een linnen vertaling van een harige dierenhuid. Tableskin wordt gemaakt bij Verilin, een Kortrijks familiebedrijf dat luxueuze linnen fabriceert. Zij wonnen de Company Award.

 

Young Talent Award

Industrieel ontwerper Sep Verboom werkt voor zijn creaties samen met ambachtslui over de hele wereld. Hij profileert zich zo als wereldverbeteraar en kreeg daarom de Young Talent Award.

 

Communication Award

Deze award gaat naar Kastaar, het bedrijf dat bij de heropening van het Museum Plantin-Moretus met mobiele drukpersen de stad introk.

 

Ecodesign Award

Het Post-Couture Collective ontvangt de Ecodesign Award. Zij ontwikkelen alternatieve productiemethoden voor kleding die duurzaam, betaalbaar en gepersonaliseerd zijn. De Post-Couture Antwerp modellen werden ontwikkeld door vijf Antwerpse mode-ontwerpers.

 

Everyday Life Award

Deze award is voor de stapelstoelen die Frank Ternier ontwikkelde voor Labt.

 

Healthcare Award

Deze gaat naar de Colli-Pee, ontwikkeld voor Novasanis door Voxdale. Het is een slim toestelletje om plas op te vangen voor onderzoek.