Doorzoek volledige site
22 maart 2011 | RAF LINMANS

MDMA in goed gezelschap bij finalisten Mies van der Rohe-award 2011

Zopas is bekendgemaakt dat MDMA een van de zes finalisten is van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur 2011 (Mies van der Rohe-award). Martine De Maeseneer moet het opnemen tegen grote kleppers als Zaha Hadid, David Chipperfield,Jean Nouvel,… De prijs wordt op 20 juni uitgereikt in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.
Zopas is bekendgemaakt dat MDMA een van de zes finalisten is van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur 2011 (Mies van der Rohe-award). Martine De Maeseneer moet het opnemen tegen grote kleppers als Zaha Hadid, David Chipperfield,Jean Nouvel,… De prijs wordt op 20 juni uitgereikt in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.


foto: Filip Dujardin


De Europese Commissie en de Mies van der Rohe Stichting hebben de zes finalisten bekendgemaakt van de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur 2011 — de Mies van der Rohe- prijs. Er is een keuze gemaakt uit 343 werken in 33 Europese landen. De prijs wordt op 20 juni uitgereikt in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.

"Onze finalisten hebben twee dingen gemeen: het zijn Europeanen en zij behoren tot de meest visionaire architecten van de wereld. De EU-prijs eert hun talent en vestigt de aandacht op het economische, sociale en culturele belang van onze creatieve industrie," aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken.


De zes finalisten zijn:

Neues Museum
(Berlijn, Duitsland) - David Chipperfield Architects / David Chipperfield

Jeugdtheater Bronks (Brussel, België) - MDMA – Martine De Maeseneer Architecten / Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande

MAXXI: Museum voor 21e-eeuwse kunst (Rome, Italië) - Zaha Hadid Architects / Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana

Concertgebouw van de Deense Radio (Kopenhagen, Denemarken) - Ateliers Jean Nouvel / Jean Nouvel

Akropolismuseum (Athene, Griekenland) - Bernard Tschumi Architects / Bernard Tschumi

Revalidatie Medisch Centrum Groot Klimmendaal (Arnhem, Nederland) - Architectenbureau Koen van Velsen / Koen van Velsen


De prijs brengt het hoge niveau van de hedendaagse architectuur voor het voetlicht en onderstreept de bijdrage daarvan aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technieken in de stadsontwikkeling. Deze prijs bestaat sinds 1987 en wordt gezamenlijk gefinancierd door het Cultuurprogramma van de EU en de Mies van der Rohe Stichting. Het gaat hier om de meest prestigieuze prijs voor Europese architectuur, die elke twee jaar wordt uitgereikt voor werken die in de voorafgaande twee jaar zijn voltooid. Aan de prijs is een bedrag van 60 000 euro verbonden. Het is dit jaar de twaalfde keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Voor de prijs worden werken voorgedragen door onafhankelijke deskundigen uit heel Europa en ook door de organisaties die lid zijn van de Raad van Architecten van Europa, nationale architectenverenigingen en het raadgevend comité voor de prijs.

De juryleden die de finalisten van 2011 geselecteerd hebben, zijn: Mohsen Mostafavi, voorzitter van de jury/decaan Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, VS; Ole Bouman, directeur Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Parijs; Tarald Lundevall, Architect, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Peking, China, en Lluís Hortet, secretaris van de jury/directeur van de Fundació Mies van der Rohe.
De 343 genomineerde werken zijn per land ingedeeld en kunnen worden bekeken door op de naam van het desbetreffende land te klikken:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk en Zweden.


Eerdere prijswinners waren onder meer:

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde, Portugal, van Álvaro Siza Vieira
Stansted Airport, Londen, Verenigd Koninkrijk, van Norman Foster / Norman Foster & Partners
Bibliothèque nationale de France, Parijs, van Dominique Perrault
Kunsthaus Bregenz, Bregenz, Oostenrijk, van Peter Zumthor
Centro Kursaal, San Sebastián, Spanje, van Rafael Moneo
Terminus Multimodal Hoenheim-Nord, Straatsburg, Frankrijk, van Zaha Hadid
Nederlandse Ambassade, Berlijn, Duitsland, van OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon
Noorse Nationale Opera en Ballet, Oslo, Noorwegen, van SNØHETTA/ Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers