Doorzoek volledige site
07 februari 2018 | LIESBETH VERHULST

Dit is het appartementsgebouw van de toekomst

Illustratie | Humphreys & Partners Architects
Illustratie | Humphreys & Partners Architects
Illustratie | Humphreys & Partners Architects
Illustratie | Humphreys & Partners Architects
Illustratie | Humphreys & Partners Architects

Hoe zal het appartementsgebouw van de toekomst eruitzien? Als het van Humpreys & Partners Architects afhangt zijn deze futuristische gebouwen voorzien van landingsplatformen voor drones, wellnesscentra, co-workingspaces, verticale boederijtjes en geïntegreerde windturbines.

Humphreys & Partners stelde deze toekomstvisie voor op de International Builders’ Show in Orlando. Het bureau onthulde daar het ontwerp van twee woontorens, Pier 2 genaamd, die langs de waterkant in Manhattan, New York, zouden komen te staan. Het duurzame mixed-useproject is doordacht ontworpen met modulaire en micro-units, co-workingspaces en elke voorziening die een futuristische appartementsbewoner hoort na te streven: artificiële intelligente, drones, automatisatie, autonome voertuigen en een veelvoud aan activiteiten- en wellnesscentra.
 

Gelijkvloers

In het ontwerp van de site speelde Humphreys & Partners in op onze veranderende mobiliteit met zelfrijdende voertuigen, vliegende auto’s en drones. Verder integreerde het bureau geautomatiseerde parkeersystemen, full-service fietsstations en promenades die energie genereren.

Ook de manier waarop mensen winkelen en entertainment zoeken, is snel aan het veranderen. De commerciële ruimte op het gelijkvloers van Pier 2 wordt voorzien van een Amazon Go winkel met ‘slimme’ winkelmogelijkheden. Parken en recreatiezones kijken uit over de Hudson-rivier en zullen over speciale gezichtsherkenning beschikken om interactieve displays en meer connectiviteit te genereren.


Platformen

Twee platformen verbinden beide torens met elkaar en bieden plaats aan gemeenschappelijke voorzieningen zoals een zwembad, fitness, wellnesscentra, restaurants en landingsplekken voor drones.


Toren

Het opmerkelijke profiel van Pier 2 is het resultaat van modulair design. Elke unit is prefab gemaakt en wordt verscheept naar de site. Dit zorgt voor uitzonderlijke kwaliteit, een derde van de typische constructietijd en een kostenbesparing die terugvloeit naar de consument. Dit creëert ook meer flexibiliteit in het design en bijkomende energie-efficiëntie.

De drijvende kracht achter de woonervaring van Pier 2 is het concept van co-wonen. Hoewel bewoners ervoor kunnen kiezen om alleen te wonen, kunnen ze ook gemeenschappelijke ruimte delen. Co-workingspaces zijn ingericht op de lager gelegen verdiepingen.


Duurzaamheid

Meer en meer gebouwen worden duurzaam ontworpen. Het doel van Pier 2 is om comfortabele en functionele woningen te bouwen op de meest economische manier mogelijk. Units zullen fotovoltaïsch glas gebruiken, waarmee ze tot 34 procent elektriciteit besparen. Windturbines draaien onder het bovenste platform en creëren energie voor woningen die ook de ecologische voetafdruk van het gebouw verkleinen. Andere energiebronnen zijn zonnepanelen, Tesla-energie via Powerwall, waterkracht die de stroming van de Hudson-rivier gebruikt en verticale landbouw voor voedselproductie zonder pesticiden. Langs de buitenzijde zorgen groenen muren voor een natuurlijk element en zuiveren ze de lucht terwijl ze een habitat vormen voor dieren en de marktwaarde van het gebouw verhogen.