Doorzoek volledige site
12 april 2011

Neues Museum Berlin wint Mies van der Rohe Award 2011

David Chipperfield Architects wint de EU-prijs voor hedendaagse architectuur - de Mies van der Rohe Award 2011 - voor het Neues Museum op het museumeiland in Berlijn. De Mies van der Rohe Award wordt om de twee jaar toegekend door de Europese Unie en georganiseerd door de Fundació Mies van der Rohe in Barcelona om kwaliteitsvolle architecturale producties in Europa te erkennen en belonen.
David Chipperfield Architects wint de EU-prijs voor hedendaagse architectuur - de Mies van der Rohe Award 2011 - voor het Neues Museum op het museumeiland in Berlijn. De Mies van der Rohe Award wordt om de twee jaar toegekend  door de Europese Unie en georganiseerd door de Fundació Mies van der Rohe in Barcelona om kwaliteitsvolle architecturale producties in Europa te erkennen en belonen. 

Enkele dagen geleden (20 juni) werd in het wondermooie Mies van de Rohe-paviljoen in Barcelona de hoofdprijs van de EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award uitgereikt aan Sir David Chipperfield. Voor het eerst was er met Martine De Maeseneer ook een Belgische architect genomineerd voor de hoofdprijs. Reden genoeg voor Architectura.be om met de filmcamera naar Barcelona te trekken en gesprekken aan te knopen met Sir David Chipperfield, Martine De Maeseneer, Bart Vanden Driescche van Blaf (shortlist) en Ole Bouman, jurylid en directeur van het Nederlands Architectuur Instituut.Ramon Bosch, Bet Capdeferro, Androulla Vassiliou en Sir David Chipperfield


Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Multilinguisme en Jeugd, overhandigde de hoofdprijs aan een zichtbaar gelukkige Sir David Chipperfield. Zijn samenwerking met Jullian Harrap voor het Neues Museum in Berlijn werd door de juryleden unaniem geprezen voor de geslaagde symbiose van oud en nieuw. Laureaten van de Emerging Architects Special Mention Award Ramon Bosch en Bet Capdeferro kregen hun award voor het Collage House in Girona uit handen van Ramón García-Bragado, voorzitter van de Mies van der Rohe Foundation.

De volgende weken komen we in verschillende afleveringen terug op de uitreiking van deze prestigieuze prijzen en tonen we u interviews met David Chipperfield, Martine De Maeseneer, Bart Vanden Driessche (Blaf) en Ole Boumann.
Het Neues Museum in Berlijn


Het oorspronkelijke Neues Museum, ontworpen door Friedrich August Stüler, werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Het gebouw werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw begon in 2003, met tot doel het herstel van de site in zijn oude glorie. David Chipperfield, die voor dit project samenwerkte met zijn Britse collega-architect Julian Harrap, benaderde de renovatie dynamisch. In plaats van te trachten het verschil tussen de oude en nieuwe elementen te verbergen, zijn het heden en verleden fraai gecombineerd om zo tot een onvergetelijke gebouw met meerdere lagen te komen.

David Chipperfield, hoofd van David Chipperfield Architects: "De reconstructie van het Neues Museum is een bewijs van het geslaagde samenwerkingsproces, ondernomen in een veeleisende publieke klimaat. Het resultaat is niet alleen een bewijs van de inspanningen van het professionele team, maar ook van de betrokkenheid van de cliënt en de stedelijke autoriteiten om aan dit rigoureuze en gearticuleerde proces
te werken ."

Mohsen Mostafavi, voorzitter van de jury: "De wederopbouw van het Neues Museum is een buitengewone prestatie. Zelden zijn een architect en opdrachtgever er in geslaagd een onderneming met zo een historisch belang en complexiteit tot een goed einde te brengen. Het project stelt en beantwoordt een groot aantal esthetische, ethische en technische vragen. Het is een voorbeeldige demonstratie van wat samenwerking kan bereiken in de context van de hedendaagse Europese architecturale praktijk. "

Lluís Hortet, directeur van de Mies van der Rohe Foundation: "De beslissing van de jury was een bijzondere uitdaging vanwege de hoge kwaliteit van alle finale projecten. Het Neues Museum door David Chipperfield is een zeer belangrijk statement over hoe een hedendaagse architecturale interventie bijdraagt aan het hergebruik van ons erfgoed door het verbeteren van de functionele eigenschappen en de invoering van uitstekend ontworpen nieuwe architecturale elementen voor haar museale doel."Het Collage Huis in Girona, Spanje