Doorzoek volledige site
21 februari 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Bords de Lys: luxueus wonen in het centrum van Gent

Overzicht van de site Illustratie | Caan architecten
Gebouw N°49 en N°51 Illustratie | Caan architecten
Gebouw N°47 Illustratie | Caan architecten
Gevel gebouw N°47 binnengebied Illustratie | Caan architecten
Gevel gebouw N°51 binnengebied Illustratie | Caan architecten
Penthouses N°51 Illustratie | Caan architecten
Interieur appartement gebouw N°51 Illustratie | Caan architecten
Terras appartement gebouw N°49 Illustratie | Caan architecten
Interieur appartement gebouw N°49 Illustratie | Caan architecten
Terras appartement gebouw N°47 Illustratie | Caan architecten
Watergevel nachtbeeld Illustratie | Caan architecten

Op de site Blekersdijk in Gent ontwierpen Caan architecten het woonproject ‘Bords de Lys’, dat bestaat uit drie appartemensgebouwen. De site is voor hen geen onbekende. Voor dezelfde bouwheer ontwierpen ze al eerder twee gebouwen op de naastliggende site. Om ervoor te zorgen dat er voldoende variatie is en niet alles een massief geheel lijkt, besloten ze om drie verschillende architecturen uit te werken.

De Blekersdijk was vroeger industriële site die nu omgevormd is tot een woonlocatie. Een toplocatie aan het water in het centrum van Gent die uitkijkt op het Baudelopark. Op deze locatie is een vorm van luxueus wonen zeker gepast. Op de site stond nog een origineel pakhuis waarvan de architecten de authenticiteit wilden behouden, maar in combinatie met de luxe die de locatie uitstraalt.

 

Groengebied

De drie gebouwen staan rond elkaar waarbinnen een grote tuin gerealiseerd wordt om zo een groengebied te creëren binnen de site. Bewoners van alle drie gebouwen komen via deze tuin die eigenlijk als inkom dient van de appartementsgebouwen. Hierdoor wordt de tuin een soort ontmoetingsplek en krijg je een levendiger binnengebied.

 

Drie architecturen

De drie gebouwen komen op de hoek met de Ham en Blekersdijk. Twee van de gebouwen liggen aan de Leie: N°51 het pakhuis en N°49 de toren. Het pakhuis behoudt zijn authentiek karakter en komt naast een nieuwbouw die Caan architecten al eerder ontwierp. Naast het pakhuis komt opnieuw een nieuwbouw. Op deze manier wordt het geheel van nieuwbouw doorbroken.

Het pakhuis bestaat uit een mix tussen oude en nieuwe materialen. De ramen zijn groot, maar met allemaal kleine vierkante ruitjes die het karakter bewaren. Op het dak worden penthouses gerealiseerd met de nodige groenaccenten die een apart gevoel geven, maar ook privacy bieden aan de bewoners. De toren N°49 is een gebouw met veel verspringingen en is de eyecatcher van de site. Het gebouw wordt afgewerkt in natuursteen om het nog strakker te laten lijken en ook de kwaliteit van de omgeving te verhogen. Caan architecten ging hiervoor in zee met KJK-group

De residenties N°47 ligt op de hoek van de Ham en Blekersdijk. Voor dit gebouw werd gekozen voor een statiger, stedelijke architectuur die past bij de herenhuizen uit deze buurt. Om het nog beter te doen inpassen in het straatbeeld opteerden de ontwerpers voor een verticale opdeling en werd gespeeld met bouwlagen die verspringen van vier naar drie bouwlagen of vijf bouwlagen op de hoek. Subtiele details maken het geheel frivoler zoals geaccentueerde dorpels of een sokkel in natuursteen, maar ook de gevel krijgt accenten die zorgen voor iets extra, zoals houten lamellen op de derde verdieping. De achtergevels werken ook met verspringingen en uitpandige terrassen zodat dit volwaardige ‘park’-gevels worden met ruime terrassen