Doorzoek volledige site
13 maart 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Boston Medical Center heeft boerderij op het dak

Dakboerderij Boston Medical Center Illustratie | Boston Medical Center
Dakboerderij Boston Medical Center Illustratie | Higher Ground Farm
Bijenkorf door patiënten van de kinderafdeling beschilderd Illustratie | Higher Ground Farm

Het Boston Medical Center (BMC) heeft een dakboerderij van 7000 m². Hiermee is BMC het eerste ziekenhuis met een dakboerderij in de Amerikaanse staat Massachusetts. Ze produceren er voedsel zoals rucola, paksoi, radijzen, snijbiet en kool. De groenten worden gebruikt in maaltijden voor patiënten, personeel en de gemeenschap. Daarnaast zijn er twee bijenkorven.

Dankzij de dakboerderij is de ecologische voetafdruk van het ziekenhuis sterk gedaald. Meer groen en minder energie-uitstoot. Door voedsel ter plaatse te produceren vermindert BMC het energieverbruik dat nodig is voedsel te transporteren. Door ook nog eens regenwater vertraagd op te vangen, helpt het ziekenhuis het probleem tegen te gaan van overstromende riolen bij hevige regenval.

 

Ontwikkelaars

David Maffeo, senior director of support services bij BMC, werkte samen met Higher Ground Farm om het best mogelijke dak en groeisysteem te bepalen. Lindsey Allen van Higher Ground Farm is de eerste ‘farm manager’ bij BMC. Volgens haar is het belangrijkste gevolg van de boerderij de kennisuitwisseling over gezondheid en lokaal voedsel in verband met de boerderij. Hoe meer mensen ze gezond en voedzaam voedsel kunnen aanbieden, hoe gezonder de gemeenschap.

 

Praktische ervaring voor patiënten

Op het dak zijn ook twee bijenkorven geïnstalleerd. Deze werden door de patiënten op de kinderafdeling van Boston Medical Center geschilderd in felle kleuren. Programma’s zoals ‘Demonstration Kitchen’ geven de kans om de dakboerderij te bezoeken en meer te leren over koken met verse, seizoensgebonden ingrediënten.