Doorzoek volledige site
27 februari 2018

BBA Rookie of the Year: nominatie voor TOOP architectuur

Project CASWES Illustratie | TOOP architectuur - Tim Van De Velde
Project WISTIK Illustratie | TOOP architectuur
Project WISTIK Illustratie | TOOP architectuur
Project WISTIK Illustratie | TOOP architectuur
Project CASWES Illustratie | TOOP architectuur - Tim Van De Velde
Project CASWES Illustratie | TOOP architectuur - Tim Van De Velde
Project TAFS Illustratie | TOOP architectuur - Alexandre Van Battel
Project TAFS Illustratie | TOOP architectuur - Alexandre Van Battel
Project TAFS Illustratie | TOOP architectuur - Alexandre Van Battel

Jens Theuwen en Laurent Temmerman vormden in 2014 TOOP architectuur. Ze waren een van de genomineerden in de categorie Rookie of the Year op de Belgian Building Awards. Als jong bureau zoeken ze steeds op welke manier ze het sterkst mogelijke bouwplan kunnen samenstellen om tot het best mogelijke resultaat en maximale klantentevredenheid te komen. Ze werken aan zowel nieuwbouw- als restauratieprojecten van verschillende schalen en programma’s.

TOOP architectuur gaat per project partnerschappen aan zodat er een kruisbestuiving aan ideeën en ervaringen kan plaatsvinden. Elk project krijgt of behoudt op die manier zijn eigenheid en identiteit. Voor elke realisatie is er een intense plan- en vormstudie waarbij gezocht wordt naar een allesomvattende invalshoek. Dit is de basis om eenheid te creëren tussen site, omgeving en functie. Zo wordt gezocht naar een hedendaags gebruik van traditionele materialen met aandacht voor tactiliteit en verfijning in functie van het creëren van een passende atmosfeer en beleving.

 

Project WISTIK

Dit gewonnen wedstrijdproject voor een kinderdagverblijf en bibliotheek moet een ontmoetingsplaats worden op site van het rusthuis in het dorpscentrum van Eksaarde. Er ontstaat op die manier een schakel tussen jong en oud. Het omgevende groen wordt dmv tussenruimtes binnen het gebouw getrokken waardoor het project zich eerder als een paviljoen in een park gedraagt. Dankzij de samenwerking met Steven Vandenborre architecten en het Deense CEBRA architecture ontstond een interessante kruisbestuiving tussen het jonge geweld, volwassen ervaring en een vooruitstrevende internationale visie.

 

Project CASWES

Een vrijstaande eengezinswoning op een perceel met atypische vorm. Door de afwezigheid van omliggende gebouwen kreeg het volume slechts een bouwlaag. Zo neemt de woning geen dominante positie in en integreert ze maximaal in het landschap. Het volume is aan de oostzijde evenwijdig met de perceelsgrens afgeschuind waardoor er een zicht naar het lager gelegen landschap ontstaat.

Het plan is zo opgebouwd dat er interessante relaties ontstaan tussen de verschillende ruimtes en een grote betrokkenheid met het omliggende landschap. De patio is het hart van de woning waarrond de bewoners leven op het ritme van de seizoenen.

 

Project TAFS

Het pand werd gerenoveerd om de relaties tussen het restaurant, het dorpsplein en het ommuurde terras te versterken. Dit hebben de ontwerpers gedaan door de verschillende ruimtes aan de voorgevel met elkaar te verbinden waardoor de relatie tussen de gasten en het plein versterkt werd. In de achtergevel werd een grote glaspartij gestoken die de binnenruimte drempelloos doet overgaan in het ommuurde terras. Door subtiele ingrepen met bronzen verborgen buitenschrijnwerk aan de voorgevel ligt de nadruk op de sterke vorm van het gebouw en zijn openingen.

Het gebouw bestaat uit een restaurant en evenementenruimte die van elkaar gescheiden worden door twee functionele volumes waarin keuken en sanitair zijn ondergebracht. De toog is het centrale element dat beide functies met elkaar verbindt.


Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met RoulartaRedactiebureau Palindroomde Confederatie BouwIk Ga Bouwen & Renoverende Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).