Doorzoek volledige site
28 februari 2018 | LIESBETH VERHULST

Nieuwe beelden van het nieuwe VRT-gebouw

Illustratie | Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke
Illustratie | Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke
Illustratie | Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke
Illustratie | Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke

Robbrecht en Daem architecten en Dierendonckblancke Architects hebben nieuwe beelden vrijgegeven van het nieuwe VRT-gebouw. Deze bureaus staan samen met  Arup UKVK Engineering en Bureau Bas Smets in voor het ontwerp van het gebouw.

In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw van de VRT aan de Reyerslaan in Vilvoorde komt er een nieuw gebouw dat als een ‘cultureel- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het ‘centrum’ van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort. Daarrond is er een theater, een parktheater en openbaar groen. 


Hoofd, lichaam en kioskplein

Het nieuwe VRT-gebouw zal bestaan uit twee volumes: een hoofd dat zich hecht aan de stad en een lang, horizontaal lichaam dat opgaat in het landschap van het achterliggende park. “Het zijn twee volumetrieën, twee polariteiten die met elkaar in verband staan via een overdekt kioskplein”, vertelde Paul Robbrecht in een eerder artikel. “Van hieruit kan je het gebouw op verschillende manieren betreden. Deze open ruimte van ca. 40 op 40 meter nodigt uit en stimuleert dynamiek – naar analogie met een creatie van Oscar Niemeyer in het Biënnalepark in Sao Paolo. Het nieuwe omroepgebouw mag geen kantoor zijn, maar moet zich profileren als een cultuurgebouw waar creatie zeer heftig en dagdagelijks aanwezig is. Niet enkel de medewerkers, maar ook het publiek moet voeling hebben moet het gebouw. De karakteristieke toren blijft intact en maakt integraal deel uit van de nieuwe vestiging.”
 

Passief lowtechgebouw

Hoe dit alles er in de praktijk zal uitzien, kunnen we ontdekken vanaf 2021. Met een oppervlakte van 55.000 m² zal het nieuwe gebouw een beduidend kleinere footprint hebben dan het huidige complex (95.000 m²). Een van de basisprincipes van het project is dan ook dat het complex niet mag overkomen als een geïsoleerde mastodont en dat het naadloos moet opgaan in zijn groene omgeving. Met glas en aluminium als dominante materialen beoogt het ontwerpteam een lichte, discrete uitstraling. Belangrijk om weten is dat het een passief lowtechgebouw wordt dat zich voor zijn energieproductie zal beroepen op een brandstofcel. Zo zou het in principe 60 procent minder moeten verbruiken dan het huidige gebouw. Met dit prestigieuze project is een investeringsbedrag van 105 miljoen euro gemoeid.

Het project is momenteel in aanbestedingsfase. Wanneer de werken precies starten, is nog niet bekend