Doorzoek volledige site
01 maart 2018 | FILIP CANFYN

Steen & Been: bOb bDAY

Illustratie | Stefan Eerlingen

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van bOb Van Reeth, nam onze huiscolumnist Filip Canfyn zijn pen ter hand. Volgens Canfyn is bOb Van Reeth de Hugo Claus van de architectuur. Er zijn ook vijf exemplaren te winnen van 'vOlOp bOb'. 

Het lijkt er op dat bOb Van Reeth de Hugo Claus van de architectuur wordt. (Voor alle duidelijkheid, bOb werd alive and kicking 75 op 26 februari terwijl Hugo Claus reeds tien jaar geleden klassevol afscheid nam van het ondermaanse. Ik schrijf hier dus geen morbide in memoriam.)

Neen, bOb en Claus worden onder kenners en vrienden nog altijd luidop geloofd en geëerd voor hun voortreffelijk oeuvre en hun productief charisma maar dreigen langzaamaan vergeten te worden door alle anderen. (Claus zette zelf een punt omdat hij vergat. Zij, die hem nu vergeten, kunnen daarmee leven. Hoe sarcastisch …)

Architectuur en literatuur hebben alvast gemeen dat een al te grote commercialiteit verdacht en een al te grote onbekendheid zinloos maakt. bOb en Claus hebben tussen die uitersten steeds subtiel populariteit, kwaliteit, complexiteit, autoriteit en zeker eigenzinnigheid vermengd, als zichzelf relativerende jongleurs, als lieve minzamen met een rafelrandje, als sterke karakters-zonder-meer. Dit blijkt echter niet meer voldoende als adelbrieven in een verloren lopende tijd, die teert op snelle perceptie, op instant plezier, op fast food for thought. De eenzame liefhebbers moeten maar naar Bozar voor Claus en kunnen sporadisch bOb savoureren wanneer hij een eminente jury voorzit of een raak interview geeft.

Laat ons bOb een gelukkige verjaardag wensen en laat ons hopen dat hij nog veel in zijn kamertje vol zeelucht kan zitten, achter zijn tekentafel met parallellat, om na te denken hoe we onze wereld weer goed kunnen krijgen. Ik blader ondertussen met pretoogjes in zijn en mijn boekje ‘vOlOp bOb’, om niet te vergeten, Claus indachtig.


Wedstrijd 'vOlOp bOb'

Speciaal voor de verjaardag van bOb Van Reeth, geven we vijf exemplaren weg van 'vOlOp bOb', het boek van Filip Canfyn over de voormalige Bouwmeester. Wat biedt het bOb-boek? Tien persoonlijke verhalen, honderdvijfentwintig spitante quotes over bijna twintig essentiële themas en bovenal tien pientere postkaartjes met cassante zinsneden van de eerste Vlaamse Bouwmeester. 

Om het boek te winnen, stuurt u een origineel citaat van bOb Van Reeth naar info@architectura.be. Degenen met de meest spitsvondige zinsneden, winnen een exemplaar van 'vOlOp bOb'.