Doorzoek volledige site
06 maart 2018

Basisschool De Brug bekroond met Art Integration Award op Belgian Building Awards

Basisschool De Brug Illustratie | Filip Dujardin
Basisschool De Brug Illustratie | Filip Dujardin
Basisschool De Brug Illustratie | Filip Dujardin
Basisschool De Brug Illustratie | Filip Dujardin
Basisschool De Brug Illustratie | Bart Dehaene

Architectenbureau Bart Dehaene i.s.m. Sileghem & Partners won op de Belgian Building Awards de award voor Art Integration met hun project Basisschool De Brug in Erpe-Mere. Volgens de jury wordt een kunstenaar bij kunstintegratie gevraagd om een kunstwerk toe te voegen aan een gebouw. Niet zo bij deze basisschool, waar oude lespaviljoenen plaats maakten voor nieuwe volumes.

Na een lang proces besluit kunstenaar Ante Timmermans om een van de oude paviljoenen niet te laten afbreken. Leeg en afgesloten heeft het schijnbaar geen functie. Timmermans maakt een statement door niets te creëren. Hij stelt zo kunstintegratie in vraag en cijfert zichzelf weg. Op het gesaneerde schoolterrein ontstaat een vrijplaats die losstaat van de nieuwe logica, een mythische ruimte, een ode aan de verbeelding.


Het gebouw

De twee eenvoudige volumes met elk twee bouwlagen houden de geest van de voormalige paviljoenvloot levendig. De twee hoofdvolumes werden centraal op het terrein geplaatst en ten opzichte van elkaar verschoven waardoor er een spanningsveld ontstaat dat een nieuw centrum definieert. Ook de luifels creëren een eigen betekenis en karakter door ze op dit centrum te positioneren en de gebouwen net niet te laten raken.

 

Kunstintegratie door Ante Timmermans

Kunstenaar Ante Timmermans opteerde ervoor om een van de oude paviljoenen niet te laten afbreken, maar te behouden op de site. Deze artistieke ingreep werkt enigszins kostenbesparend omdat een paviljoen minder moet worden afgebroken. Op de site staat het paviljoen leeg en schijnbaar functieloos. Zonder idee, of net vol mogelijkheden.

Zoals Bartleby in Meville’s gelijknamige roman antwoordt met “liever niet” wanneer hem gevraagd wordt om een eenvoudige taak uit te voeren, antwoordt de kunstenaar hier ook met “liever niet” op de vraag voor kunstintegratie. Het paviljoen wordt een uitdrukking van de weigering op zich.

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).