Doorzoek volledige site
01 maart 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Guerrilla Office Architects ontwerpt canvashuis Soll LeWitt

Tweede gevel en zijgevel van de buren met ontwerp van Mechelse kunstenaar Smates Illustratie | Guerrilla Office Architects
Transparantie van gevel Illustratie | Guerrilla Office Architects
Hout in Fibonacci-reeksen Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects

Aan een drukke steenweg in Kessel-Lo ontwierp Guerrilla Office Architects een eengezinswoning voor twee moeders en hun tienerdochter. Het perceel is slechts zes meter breed, maar heeft wel een tuin van 180 meter diep. Wat deze woning zo bijzonder maakt is het feit dat ze niet één, maar twee voorgevels heeft. Tussen de twee gevels in ligt de zijgevel van de buren waarop de Mechelse kunstenaar Smates een grote muurschildering uitwerkte.

Het huis dat op het perceel stond werd afgebroken en opnieuw opgebouwd. Door de gunstige lengte van de tuin werd de voorgevel van het oorspronkelijke huis vier meter naar achteren geschoven en werd zo een soort van patio gecreëerd tussen twee verschillende voorgevels. Een gevel op straat en de huisgevel, daarom wordt het ook het canvashuis genoemd. Een derde element dat hierbij ook een rol speelt is de zijgevel van de buren die bedekt wordt door een bijzondere muurschildering van Smates.

 

Indeling van drie

Beide voorgevels zijn ingedeeld in drie stukken, overeenkomstig met de bouwlagen van de woning. Deze driedeling vinden we ook terug in de muurschildering. Het is een ijsvogel die op het gelijkvloers uit het water komt, bij de eerste verdieping opstijgt en bij de tweede verdieping wegvliegt. Op het gelijkvloers vinden we de keuken en leefruimte. Boven zijn er compacte private ruimtes en helemaal bovenaan een polyvalente kamer met een groot dakterras dat uitkijkt op de Hagelandse heuvels.

 

Transparantie

Hoewel de woning heel compact is, is ze toch heel open en licht. Guerrilla Office Architects is een bureau dat staat voor een open manier van wonen, wat we duidelijk terugvinden in deze woning. De voorste gevel bestaat uit glas en verticale houten vinnen met een diepte van 20 cm. De houten planken zijn Fibonacci-reeksen waardoor je drie stroken krijgt waar ook nog eens verspringingen inzitten. Als je recht naar de woning kijkt, is deze dus erg transparant, maar vanaf dat je iets schuiner kijkt, lijkt ze heel massief.