Doorzoek volledige site
08 maart 2018

Balkrishna Doshi wint Pritzker Price 2018

Balkrishna Doshi Illustratie | VSF
Sangath Architect's Studio 1980 Ahmedabad, India Illustratie | VSF
Sangath Architect's Studio 1980 Ahmedabad, India Illustratie | VSF
Aranya Low Cost Housing 1989 Indore, India Illustratie | John Paniker

De Indiase architect Balkrishna Doshi is bekroond met de Pritzker Price, de Nobelprijs voor de architectuur. Doshi’s carrière overspant zeventig jaar. Hij heeft gestudeerd en samengewerkt met Le Corbusier en Louis Kahn. Doshi is de eerste Indiër die deze prestigieuze prijs wint.
 

Doshi’s poëtische architectuur is doorspekt met Oosterse invloeden. Volgens de jury heeft hij met zijn werk “de levens geraakt van elke sociaal-economische klasse over een breed spectrum van genres sinds de jaren vijftig.”

Geboren in Pune, India in 1927, begon Doshi zijn architectuurstudies in het jaar van de onafhankelijkheid van zijn land: 1947. Na een periode in Londen, verhuisde hij naar Frankrijk om te werken onder Le Corbusier. Van daar keerde hij terug naar India om de projecten van Le Corbusier in Chandigarh en Ahmedabad te overzien. Later werkte Doshi samen met Louis Kahn aan het Indian Institute of Management in Ahmedabad.

Sinds de oprichting van zijn praktijk Vastushilpa in 1956, combineert Doshi de stijl van zijn twee moderne leermeesters met een lokale gevoeligheid. Een van de beste voorbeelden van zijn stijl is wellicht zijn eigen studio, gekend als Sangath, waar hij opvallende betonnen gewelven combineert met tuinen, verzonken gemeenschappelijke ruimtes en waterpartijen.

In 1978 stichtte Doshi de Vastushilpa Foundation for Studies and Research in Environmental Design om plannen en ontwerpen te ontwikkelen aangepast aan de Indische culturele context. Doshi maakte er zijn levensmissie van om woningen te realiseren voor de lagere sociale klassen. De apotheose hiervan is wellicht de Aranya Low Cost Housing-ontwikkeling in Indore. Opgeleverd in 1989, voorziet dit netwerk van huizen, koeren en straatjes, 80.000 mensen met een laag tot gemiddeld inkomen van een degelijk onderkomen. Hij werd hiervoor al bekroond met de 1993-1995 Aga Khan Award for Architecture.