Doorzoek volledige site
08 maart 2018

Oproep aan ontwerpers: her-denk de Zavel

Illustratie | bMa (c) Séverin Malaud

Hoe een nieuw gebouw ontwerpen op de Zavel? Hoe kan het project, naast de ontwikkeling van kwalitatieve woningen, bijdragen aan het leven in de stad?  Hoe kan het de verbinding verbeteren tussen de bovenstad en de benedenstad van Brussel? Immobel zoekt een architect die deze vragen op een subtiele manier kan beantwoorden. De architect wordt gevraagd de uitzonderlijke kenmerken van de plek aan te grijpen om ze in echte stedelijkheid om te zetten

Immobel zal het bouwblok tussen de Lebeaustraat, de Strostraat en de Ruisbroekstraat ontwikkelen tot een gemengd project van 41.500m² dat woningen, kantoren en winkels omvat. Een uitgelezen kans om een belangrijk gedeelte van de Zavel, een bijzonder deel van het Brusselse stadscentrum, te herdenken. 


Opdracht

Immobel is op zoek naar een architect die zowel een masterplan voor de site als het architectuurontwerp opneemt. Deze architect moet samenwerken met het reeds aangestelde team van de architect-uitvoering en de ingenieursbureaus (Assar Architects - Studiebureau Boydens). 
De verdeling van de taken tussen de architect-ontwerper en de architect-uitvoering kan verschillende vormen aannemen en zal worden besproken bij het sluiten van het contract. De verdeling zal zich baseren op het ontwerpvoorstel, de competenties en beschikbaarheden van de teams. Kandidaten worden uitgenodigd om toe te lichten hoe ze hun samenwerking met Assar Architects zien.


Budget

Het bouwbudget word geraamd op 59.000.000€ (excl. erelonen en BTW). Het totale ereloon voor het aandeel architectuur is 78€/m². Dit bedrag wordt verdeeld in +/-40% voor de architect-ontwerp and +/- 60% voor Assar Architects. Elke geselecteerde kandidaat die een geldige offerte indient, ontvangt een wedstrijdvergoeding van 25.000 euro.  Voor de laureaat wordt dit bedrag beschouwd als een voorschot op het ereloon.


Indicatieve planning

Indiening van de kandidaturen    3 april 2018
Indiening van de offertes              2 juli 2018
Begin van de opdracht                  Zomer 2018
Start van de werken                       Januari 2020
Voorlopige oplevering                   Juni 2023

De bouwmeester maître architecte begeleidt dit project en maakt deel uit van de adviescommissie voor de selectie en de gunning.

LINK NAAR DE PROJECTDEFINITIE EN HET BESTEK (IN HET ENGELS)
UITERSTE INDIENINGSDATUM: 3 APRIL 2018 OM 12U