Doorzoek volledige site
13 maart 2018

BBA Social Engagement: nominatie voor Guerrilla Office Architects

Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects
Illustratie | Guerrilla Office Architects

Guerrilla Office Architects werd genomineerd in de categorie Social Engagement op de Belgian Building Awards. In opdracht van de Wonen & Werken, een vzw die kansarmen tewerkstelt en opleidt, bedachten het bureau een nieuw concept voor de doelgroepwerknemers. Voorheen leerden de doelgroepwerknemers metselen, schilderen en pleisteren in een atelier, om daarna dit werk terug af te breken.

De vzw Wonen & Werken verkreeg het erfpacht van de Stad Leuven voor drie woningen, waarvoor drie woontypologieën bedacht werden: een starterswoning, een woning voor een werkend koppel en een gezinswoning. Er werd consequent ingezet op vernieuwende architecturale concepten.

 

Positief effect op doelgroepwerknemers

De doelgroepwerknemers worden op de werven van deze woningen opgeleid. Op deze manier dragen ze bij aan iets dat tastbaar en echt is. Wanneer de panden klaar zijn, worden ze verkocht en wordt dit terug in de vzw en zijn doelgroepwerknemers geïnvesteerd. Ze krijgen dus niet alleen ambachten aangeleerd, maar zien ook dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan een mooi eindresultaat.

Door te werken op een echte werf sluit de opleiding beter aan bij de realiteit. Tegelijk zijn het ook drie projecten die de eigenwaarde van de opgeleiden opkrikt. Ze worden ernstig genomen door bouwprofessionals en dit leert hen en beroepstrots krijgen. Bij een werfbezoek staan de doelgroepwerknemers vaak klaar om hun werk te mogen tonen.

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).