Doorzoek volledige site
13 maart 2018

BBA Social Engagement: nominatie voor vzw Architecten zonder Grenzen

project UNICHIR BENI Illustratie | ASF-Be
project UNICHIR BENI Illustratie | ASF-Be
project UNICHIR BENI Illustratie | ASF-Be

Zo’n 25 jaar geleden werd vzw Architecten zonder Grenzen (ASF-Be) opgericht. Tot 2009 kenden ze een heel actieve periode met als hoogtepunten de aardbeving in Turkije en de tsunami in Sri Lanka, India en Thailand. Door een gebrek aan vrijwilligers sloten ze een samenwerking af met vzw Exchange en voerden ze ieder jaar enkele missies uit.

In 2007 richtte ASF-Be Architecture sans Frontières International (ASF-Int.org) op samen met zeven andere landen/partners. Wereldwijd telt de organisatie ongeveer een 30-tal leden. Ze bieden bijstand in bijvoorbeeld de organisatie van gebouwen en onderzoek voor sociale woningbouw in Peru, Mexico, Malawi, Rwanda…

 

Project UNICHIR Beni Kivu DRCongo

Humanitair chirurg Réginald Moreels is initiatiefnemer van dit project. Hij zag een grote nood in de oprichting van een gespecialiseerde chirurgische eenheid in aanvulling op een algemeen openbaar ziekenhuis. Verder zal UNICHIR dienst doen als basis voor het opleiden van lokale medici tot specialist. Het dient een autonome eenheid te worden die in basis onafhankelijk is van donoren.

Binnen enkele jaren wordt UNICHIR aangevuld met een ‘centrale apotheek’ die heel de regio Kivu zal bedienen. Het project wordt gerealiseerd op een terrein dat eigendom is van projectpartner COPAK. Een lokaal bedrijf voor de productie van koffie, cacao en geneeskundige kruiden.

Andere partners in het project zijn AZ St Jan Brugge, PXL Hasselt, Ondernemers voor Ondernemers vzw en BOUWUNIE-Limburg.

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).