Doorzoek volledige site
27 maart 2018

Herenhuis Sep: verticale woonbeleving in Schaarbeek

Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux
Illustratie | Maxime Delvaux

De historische burger- en herenhuizen in Brussel waren ooit een uithangbord voor de gegoede bourgeoisie. Tegenwoordig hebben deze gebouwen nood aan een weldoordachte doorgedreven actualisering. Project Sep van architectenbureau OFFICEU is hier een goed voorbeeld van. Ze verbouwden en breidden een herenhuis van het begin van de twintigste eeuw uit.

Door kleine ramen waren de woonvertrekken eerder te donker en was er geen contact met de tuin. De tuinzijde sloot aan op de keuken, maar door het niveauverschil tussen de voor- en achterzijde van de woning was deze keuken volledig afgezonderd van de leefruimtes op het straatniveau. Uitgangspunten voor dit ontwerp waren daarom kwalitatieve, lichte leefruimtes en contact met de tuin.

 

Verbinding van verschillende ruimtes

Op twee meter van de oorspronkelijke achtergevel werd een houten glasvliesgevel toegevoegd die een grote hoeveelheid licht in de woning brengt en er ook voor zorgt dat de verschillende ruimtes onderling met elkaar in verbinding staan. Op die manier ontstaan er op verschillende plaatsen in de woning een aantal nieuwe woonruimtes met een eigen belevingswaarde en identiteit waarbij het contact met de tuin op elke verdieping voelbaar is.

Het creëert ruimtes die zowel binnen- als buitenruimte zijn. Elke ruimte van de woning krijgt dus een eigen unieke toevoeging. Als een moderne driedimensionale enfilade is het geheel zowel onderling geschakeld als met de tuin.

 

Verticaal landschap

De achtergevel wordt opgewaardeerd tot een volwaardig onderdeel van de woning waarachter het leven zich afspeelt als in een verticaal landschap. Bestaande raamopeningen en de bijbouw uit de jaren 1950 worden behouden en op een speelse manier in de geveltekening betrokken. Door op deze manier gebruik te maken van de eigenheden van de woning wordt een nieuwe woonbeleving gecreëerd die inzet op ruimtelijkheid, flexibiliteit in gebruik en contact met de tuin.

De glasvliesgevel is voorzien van driedubbele beglazing en automatische screens tegen oververhitting. De gevel werkt daarbij volgens het principe van een dubbele gevel waardoor in de woning zowel in de zomer als in de winter een aangenaam thermisch comfort heerst.