Doorzoek volledige site
21 maart 2018 | FILIP VAN DER ELST

Architect Richard Meier beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Het Getty Center in Los Angeles, één van de bekendste creaties van Meier Illustratie | © Wikipedia

#MeToo bereikt ook de architectuurwereld: recent is de Amerikaanse architect Richard Meier in opspraak gekomen omdat hij verschillende vrouwen seksueel geïntimideerd zou hebben. Als gevolg van de commotie neemt Meier een pauze van een half jaar bij zijn bureau.

In The New York Times getuigden vijf vrouwelijke collega’s over grensoverschrijdend gedrag. Volgens één van hen, zijn voormalige assistente, zou Meier haar gevraagd hebben om zich uit te kleden.

Meubeldesigner Carol Vena-Mondt getuigde dat Meier haar uitnodigde voor een diner bij hem thuis, waar zij de enige gast bleek te zijn en hij daarna probeerde om seks met haar te hebben. 

De vroegste beschuldigingen dateren van de jaren tachtig, maar ook in de voorbije twee decennia zou de 83-jarige Meier zich ongepast hebben gedragen. Zo zou zich hij aan twee vrouwen hebben blootgegeven in zijn appartement.

 

'Geschokt en beschaamd'

Meier zelf heeft ook al gereageerd op de aantijgingen. Hij zegt ‘diep geschokt en beschaamd’ te zijn vanwege de getuigenissen. “Onze herinneringen verschillen, maar ik verontschuldig me aan iedereen die zich aangevallen voelt door mijn gedrag.” Hij voegt er ook aan toe dat hij een half jaar afstand zal nemen van zijn bureau.

Meier is als architect verantwoordelijk voor onder meer het Getty Center in Los Angeles. In 1984 was hij de jongste architect ooit die de prestigieuze Pritzker Price in ontvangst mocht nemen.