Doorzoek volledige site
15 maart 2018 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Nieuw hoofdkwartier voor Atlas Copco

Illustratie | © Gijbels

De Zweedse machinebouwer Atlas Copco Europe opende in 2017 zijn nieuwe hoofdkwartier in Boom. Het nieuwe gebouw op industriezone Krekelenberg, ontworpen door Sebastian Mortelmans Architecten, omvat een hoofdkantoor voor meer dan zestig werknemers, en zes werkplaatsen en een magazijn waarin nog eens twintig mensen actief zijn. Aannemer Mathieu Gijbels was verantwoordelijk voor de bouwwerken

Atlas Copco Rental Europe verhuist van Rumst naar een nieuwe site in Boom, vlakbij de site in Wilrijk. Het huidig gebouw in Rumst was te klein geworden door de groeiende verhuuractiviteiten. Door de verhuis brengt Atlas Copco een tweede hoofdzetel naar België en hiermee wordt de positie van België als “universiteit van de perslucht” verstevigd.

Wilrijk huisvest de wereldwijde hoofdzetel voor de compressorendivisie en de constructiedivisie. De twee sites kunnen nu nog beter samenwerken om de machines te optimaliseren. Ray Löfgren, President Atlas Copco Rental Divisie: “Wij staan erg dicht bij de klant en bezitten heel wat technische expertise om complexe tijdelijke oplossingen te ontwikkelen. Wij geven de feedback van onze klant over hoe machines kunnen worden verbeterd steeds door aan onze fabrieken. Dat zorgt voor meer innovatie en dus betere machines.”

 

Sober volume met veel licht

Het nieuwe gebouw is opgevat als een sober volume dat zowel kantoor, magazijn als werkplaatsen herbergt. Een doorlopende lichtstrook loopt door over de hele lengte van het gebouw en omarmt als het ware alle verschillende onderdelen. Op dit volume werd een fris ogend open plateau geplaatst dat zichten naar de volledige omgeving geeft. Het kantoorgedeelte vormt de kern van het gebouw en ligt centraal tussen het magazijn, werkplaatsen en yard. Binnen het kantoor is een centrale plaza voorzien. Enkele vides en een zuidgericht terras zorgen voor doorzichten en versterken de verbondenheid tussen de verschillende delen.

 

Flexibel gebouw

Het gebouw beantwoordt hiermee aan het idee dat Atlas Copco in gedachten had: een plek waar het aangenaam werken is voor al haar medewerkers. Een andere belangrijke vereiste was dat het gebouw mee kon evolueren met het bedrijf. Er werd daarom geopteerd voor een flexibel ontwerp met de toekomst in het achterhoofd.

 

Eenvoud en openheid

Door een grondige analyse van de verschillende onderdelen binnen het bedrijf werd het een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp. Een andere belangrijke troef is de openheid, zowel op communicatief als op architecturaal vlak. Zo werden verschillende werkplekken gecreëerd rondom een centrale plaza, waar makkelijk formele en informele ontmoetingen tussen werknemers kunnen plaatsvinden. Aan de andere kant zorgen de verschillende vides en het open kantoorplateau voor ruimtelijkheid en openheid doorheen het hele project.

 

Zo min mogelijk kolommen

De gehele structuur is opgetrokken uit staal, wat na een grondige voorstudie voor een zeer snelle montage zorgde. “Door de kantoorvloer op een lichte staalstructuur tegen het raamvlak te plaatsen, werd het mogelijk om een open landschapskantoor te realiseren, nagenoeg vrij van kolommen”, zegt Johan Vandegaer, bouwadviseur bij Mathieu Gijbels.

 

Contrasterende gevels

Voor de gevels werden contrasterende materialen gebruikte. Zo bestaat het sobere volume uit groffe zwarte steen met een glazen translucente lichtstrook. In het frisse volume werd deze lichtstrook afgewerkt met contrasterend glad wit staal.

 

Hedendaagse energie- en comforteisen

Om te voldoen aan de hedendaagse eisen op het vlak van energie en comfort zorgt binnen in het kantoor een klimaatplafond voor zowel ventilatie, koeling als verwarming. Er wordt in het kantoor ook uitsluitend met ledverlichting gewerkt. Een warmterecuperatiesysteem zorgt voor een maximaal rendement. Naast het gebruik van zonnepanelen zijn er op het terrein voorzieningen voor de filtering en het hergebruik van regenwater.