Doorzoek volledige site
10 april 2018

Gebouw Zegel: een multifunctionele constructie in Antwerpen

Gebouw Zegel Illustratie | David Jacobs
Gebouw Zegel Illustratie | Luca Beel
Gebouw Zegel Illustratie | Daniëlle Raymaekers
Gebouw Zegel Illustratie | David Jacobs
Gebouw Zegel Illustratie | David Jacobs
Gebouw Zegel Illustratie | Luca Beel

In Antwerpen ontwierp architectenbureau HUB een multifunctionele constructie, Gebouw Zegel. De begane grond en de mezzanine van het gebouw vormen de toegang tot de premetro ‘Zegel’ en een politieonthaal. De eerste verdieping werd ingericht als politiewijkkantoor en de bovenliggende verdiepingen bestaan uit zes huurwoningen. De huurwoningen hebben diverse typologieën, afhankelijk van hun positie op het hoekperceel.

Het gebouw hangt over de ondergrondse trappenpartijen die de metrohalte bedienen. De betonnen wanden kruisen elkaar volgens de hoekverdraaiing van het perceel. De hoek van het gebouw wordt op de begane grond gebruikt om de premetro te ontsluiten.

 

Inpassen van gedeelde functie

De plattegrond bevat twee trappenkernen. Het hoofdtrappenhuis dat alle verdiepingen ontsluit centraal in het plan en dieper in het perceel de politietrap die exclusief ter beschikking staat van de politiediensten.

Door het overhangende gebouw is de metrofunctie goed zichtbaar en beschut het ook voetgangers. Voor het eerst wordt de ondergrondse metro-infrastructuur in Antwerpen zo bovengronds zichtbaar gemaakt. Daarbij is er ook voorzien in op maat ontworpen signalisatie en verlichting en een opening in de vloerplaat van de begane grond met doorzicht naar de ondergrondse trappenpartijen.