Doorzoek volledige site
12 april 2018 | LIESBETH VERHULST

Internationale ontwerpwedstrijd voor nieuw gebouwencomplex in Brusselse Wetstraat

Illustratie | Europese Commissie

De Europese Commissie heeft zopas de internationale ontwerpwedstrijd Loi 130 gelanceerd, voor een enorm nieuw gebouwencomplex aan de Brusselse Wetstraat 130. Interdisciplinaire teams van over de hele wereld kunnen zich tot 4 mei kandidaat stellen. 

Met een bruto bovengronds vloeroppervlak van in totaal 175 000 tot 190 000 m² moet het nieuwe binnenstedelijke gebouwencomplex voorzien in kantoorruimte voor meer dan 5 250 werknemers, twee kinderdagverblijven, een bezoekerscentrum dat jaarlijks 345.000 mensen kan verwelkomen, 3.000 m² aan restaurants en winkels, en openbare ruimten met groenvoorzieningen. Er moet ook een nieuwe ingang komen voor het metrostation Maalbeek en het volledige complex moet aan de strengste veiligheidseisen voldoen.


Modern en milieuvriendelijk

De Europese Commissie probeert voortdurend efficiënter te werken, kosten te besparen en haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Met dit in het achterhoofd, en in lijn met de ambities van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wil ze een deel van haar verouderde gebouwen vervangen door moderne en milieuvriendelijke kantoren. Daarom lanceert de Commissie deze internationale architectuurwedstrijd om de beste ontwerpen te vinden voor haar belangrijkste vastgoedproject van het moment in Brussel, namelijk de herontwikkeling van Wetstraat/rue de la Loi 130.

Teams van deskundigen uit de hele wereld op het gebied van architectuur, landschapsarchitectuur, gebouwentechniek en bouwtechniek kunnen aan de wedstrijd deelnemen en een vooruitstrevend, innovatief, duurzaam en kostenefficiënt ontwerp indienen.


Twee fases

Na de deadline van 4 mei, worden dertig teams geselecteerd en verzocht om een voorlopig concept in te dienen. Op basis van de verdienste van elke inzending selecteert de jury maximaal tien kandidaten uit fase 1 om deel te nemen aan fase 2.

De kandidaten die toegelaten zijn tot fase 2, worden verzocht om een gedetailleerder concept voor het project te maken. De jury reikt drie prijzen uit voor de beste ontwerpen (120 000 €, 100 000 € en 80 000 €). Alle projecten van de deelnemers zullen in juli 2019 worden tentoongesteld.

Lees hier alle informatie over de wedstrijd