Doorzoek volledige site
16 april 2018

Hoogwaardig daglicht voor Nederlands fort

Illustratie | © Techcomlight
Illustratie | © Techcomlight
Illustratie | © Techcomlight

Het 19e eeuwse Fort Kijkuit, deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gelegen in de provincie Noord-Holland nabij Hilversum, is onlangs gerestaureerd en uitgebreid met een aanbouw. In opdracht van eigenaar Natuurmonumenten heeft J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf B.V. het werk uitgevoerd. Daglichtbuizen van TechcomLight werden gebruikt om daglicht in het fort te krijgen.

De restauratie was niet vanzelfsprekend. Licht krijgen in een fort omringd door een dak van 1,9 meter dik; dat brengt de nodige problemen met zich mee. Zo moet er bijvoorbeeld een afstand overbrugd worden van het dak tot het plafond.

 

Dwars door het dak

Het is een zeer bijzonder project. De monumentale waarde van het pand mocht namelijk niet worden aangetast. De Solatubes van TechcomLight zijn dwars door het 1,9 meter dikke dak van het fort aangebracht.

Speciaal voor deze klus werd een diamantboor gemaakt met een doorsnede van 55 centimeter en een lengte van een kleine 2 meter. De Solatube buizen zijn geïsoleerd door ze te omwikkelen met Alkreflex.

Het dak is bedekt met een halve meter grond en zand. Vandaar dat de tubes verlengd zijn met PVC-buizen. De stroken van PE-schuim rond de kokers isoleren de doorvoeren en EPDM-folie rond de gaten maakt het geheel waterdicht.

 

Voldoende daglicht

Na installatie blijkt de Solatube daglichtbuis een zeer effectieve oplossing. De nieuwe gecreëerde werkplekken in het fort, die voorheen in duisternis gehuld waren, krijgen nu voldoende daglicht.