Doorzoek volledige site
17 april 2018

Siberische luchthaven krijgt traditionele tentdaken

Illustratie | Twelve Architects
Illustratie | Twelve Architects
Illustratie | Twelve Architects
Illustratie | Twelve Architects
Illustratie | Twelve Architects

Twelve Architects heeft zijn ontwerpplannen onthuld voor de Novy Urengoy Airport in Rusland. De hellende dakelementen zijn een verwijzing naar de traditionele tenten van rendierhoeders. Het Londense architectenbureau kreeg het contract om de luchthaven nabij Novy Urengoy in Noordwest-Siberië te herontwikkelen.

Volgens de architecten zijn de gepunte daken en gewelfde interieurs een weerspiegeling van de traditionele tent - of 'tsjoem' - die gebruikt wordt door Chantische rendierhouders in de regio. “Net zoals onze andere luchthavenprojecten in Rusland is ook dit ontwerp beïnvloed door de lokale omstandigheden en cultuur, waarbij inspiratie gehaald wordt uit de enorme variëteit in het land", zegt Matt Cartwright, medeoprichter van Twelve Architects.

 

Geometrie

De tentelementen zullen uit de gevels springen van zowel de hoofdterminal als van een secundair gebouw waar bagage-afhandelingsfaciliteiten ondergebracht worden. Binnenin zien we op de renders plafonds met vlakke panelen die ondersteund worden door hoekige zuilen.

 

Olie- en gasproductie

Novy Urengoy Airport ligt naast een van ’s werelds grootste gasvelden. De luchthaven zal zowel de stad als de regionale olie- en gasindustrie dienen. In Jamalië, waar Novy Urengoy gelegen is, wordt 90 % van Ruslands natuurlijke gas geproduceerd.

 

Goedkeuring

De plannen voor de renovatie van de site werden goedgekeurd door de regionale overheid samen met Airports of the Regions, deel van het Russische private bedrijfsconglomeraat Renova Group. De renovatie is onderdeel van een groter project om de Russische luchthaveninfrastructuur te renoveren. De renovatie van Novy Urengoy Airport zou in 2021 afgerond moeten zijn.