Doorzoek volledige site
17 april 2018

33.000 m² aan gipsplaten in Nederlands ruimtevaartcentrum

Illustratie | © Siniat
Illustratie | © Siniat

Om op vlak van infrastructuur volledig mee te zijn, besloot het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum haar gebouwencomplexen te vernieuwen. Architectenbureau Inbo werd geselecteerd voor de renovatie en nieuwbouw van de twee locaties van het NLR. In Marknesse (Flevoland) kwam een grote nieuwbouw, waarin veelvuldig een beroep werd gedaan op producten van Siniat.

De grootschalige nieuwbouw van het NLR in Marknesse (Flevoland) van ruim 18.000 m² bestaat uit een centraal gebouw, met onder andere de entree, kantoren, een aula en een restaurant, met daarnaast zeven productiehallen. De corridor of centrale as vormt de verbindende factor tussen het centrale gebouw en de kantoren en hallen. Architect Inbo ontwierp een compact gebouw met een heldere kamstructuur, die zorgt voor een actieve uitwisseling tussen gebouw en landschap. Op die manier loopt het prachtige landschap als het ware door het gebouw heen.

 

LaDura

In de zeven productiehallen vinden specifieke werkzaamheden plaats, en worden hoge eisen gesteld worden aan trilling en geluid. Om hieraan tegemoet te komen, werd beroep gedaan op wandsystemen met de LaDura-plaat van Siniat. Deze veelzijdige plaat is namelijk niet alleen sterk en impactbestendig, maar scoort ook enorm goed op vlak van akoestische isolatie, brand- en vochtwerendheid.

Dankzij deze excellente prestaties kan LaDura zeer breed ingezet worden en is ze met name geschikt voor hoogtechnologische, moderne gebouwen zoals het NLR.

 

Brandwerende oplossingen

Ook voor de eisen inzake brand, boden de brandwerende oplossingen van Siniat het perfecte antwoord: Prégyfeu-A1 werd toegepast als staalbescherming. De 100% onbrandbare glasvezelversterkte gipsplaat met extra hoge brandwerendheid en stootvastheid is verkrijgbaar als plaat, maar ook in de vorm van klosstroken, ter bescherming van stalen liggers en kolommen.

Voor de dak-wand aansluiting, werd dan weer Promatect-100 toegepast, een vezelversterkte calciumsilicaatplaat die onbrandbaar is en over een goed isolerend vermogen beschikt.

Tijdens de bouw werden om en bij de 33.000 m² gipsplaten toegepast. Dat al deze materialen ook nog snel en eenvoudig te plaatsen zijn, is een bijkomend voordeel voor alle betrokken partijen, en zeker voor het montagebedrijf.

GERELATEERDE DOSSIERS