Doorzoek volledige site
24 april 2018

Oud gemeentehuis Rotselaar omgevormd tot assistentiewoningen

Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects
Illustratie | Laurijssens Architects

Aan het Werchterplein in Rotselaar werd door Laurijssens Architects een residentie gecreëerd van 27 erkende assistentiewoningen. Op deze locatie stond voorheen het oud gemeentehuis van Rotselaar, een gebouw dat voor de bewoners van de gemeente altijd een beeld heeft gegeven aan het plein maar niet meer waardevol was. Het nieuwe ontwerp moest sterk genoeg zijn om opnieuw een beeld aan het plein te geven voor de toekomst.

Laurijssens Architecs voerde eerst haalbaarheidsstudies uit waarbij verschillende elementen samengevat werden tot een uitgebalanceerd ontwerp waar zowel de verschillende partners als de gemeente volledig achter staan. Het nieuwe ontwerp is een compact gebouw dat verankerd is in zijn omgeving en waarbij zorg hand in hand gaat met een huiselijke en luxueuze uitstraling.

 

Horizontaliteit

Het gebouw is opgebouwd uit horizontale banden in wit architectonisch beton afgewisseld met een invulling van lichte gevelsteen. Dit geeft het volume de nodige geleding, maar tegelijk refereert het ook naar de tegenoverliggende Sint-Jan-Baptistkerk die opgebouwd is uit gevelsteen afgewisseld met speklagen. De houten verschuifbare buitenlamellen spelen ook een belangrijke rol om de nodige geleding van het volume te verkrijgen.

 

Creëren van een thuis

Gebouwen voor senioren hoeven er niet meer ziekenhuisachtig en ouderwets uit te zien. De residentie concentreert zich daarom niet enkel op de praktische kant, maar ook op de huiselijkheid en een aangename uitstraling. Op elk verdiep is een loungehoek voorzien, een gemeenschappelijke ruimte met als doel sociaal contact stimuleren en eenzaamheid tegen te gaan. Zo hebben de bewoners privacy in hun assistentiewoning, maar kunnen ze toch genieten van het nodige contact met anderen om dat echte thuisgevoel te krijgen.

 

Technieken

Om deuren te openen maken de bewoners gebruik van een badge, zoals in een hotel. Elke assistentiewoning is voorzien van een Televic-oproepsysteem en afsteleenheid die gekoppeld is aan videofonie. Daarnaast kunnen de bewoners zelf hun dataleverancier kiezen dankzij de voorziening van coax- en UTP-bekabeling in iedere leefruimte en slaapkamer.

Om rekening te houden met duurzaamheid is het gebouw zo compact mogelijk vorm gegeven. De schil is daarbij voorzien van een performante isolatie, buitenzonwering en de nodige oversteken op strategische plaatsen. De woningen worden verwarmd door een centrale stookplaats met een apart station per individuele flat. Tot slot is het gebouw ook voorzien van zonnepanelen.

GERELATEERDE DOSSIERS