Doorzoek volledige site
24 april 2018

Ontwerpbureau OMGEVING wint prestigieuze ontwerpwedstrijd in Kiev

Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING

Het Antwerps ontwerpbureau OMGEVING heeft de internationale ontwerpwedstrijd voor de publieke ruimten van de nieuwe Podil-site in Kiev, Oekraïne gewonnen. De jury koos OMGEVING uit vijf weerhouden kandidaat-ontwerpteams uit Australië, Portugal, Sweden, België en Duitsland.

Podil is een belangrijk historisch district in Kiev dat veel monumenten herbergt. Vandaag is de relatie naar de rivier Dnipro verstoord door de aanwezigheid van oude industriële sites. Ontwikkelaar SAGA Development plant op de grens met het water een gemengd woon-werkgebied dat zich richt naar de rivier en inzet op nieuwe verbindingen.

Het ontwerpvoorstel van OMGEVING voor de publieke ruimte rond de nieuwe gebouwen en voor het waterfront streeft naar een maximale groene inrichting. De wandelpromenade langs de rivier Dnipro krijgt groene eilanden met diverse invullingen (terrassen, speellandschappen, bloeiende borders enz.) waardoor een ecologische continuïteit ontstaat. In het noorden loopt de groene promenade uit in een nieuw park.

De integratie van verkeersinfrastructuur op schaal van de metropool, de flexibiliteit van de programmatische invulling van het openbaar domein en de versterking van het ecologisch netwerk van Kiev zijn de hoofdthema’s van het ontwerp.