Doorzoek volledige site
02 mei 2018 | LIESBETH VERHULST

BOB361 levert met Orteaux een herontwikkelingsproject in kwetsbare Parijse buurt af

Illustratie | BOB361 / 11h45
Illustratie | BOB361 / 11h45
Illustratie | BOB361 / 11h45
Illustratie | BOB361 / 11h45
Illustratie | BOB361 / 11h45

Het Brusselse BOB361 levert met het huisvestingsproject Orteaux 21 appartementen op nabij de bekende begraafplaats Père Lachaise in Parijs. De bouw en renovatie van het gebouwencomplex speelt een sleutelrol in de opleving van de buurt en is een pilootproject qua duurzaamheid voor de stad. Het kreeg als eerste in Parijs het Ecoquartier label.

In het  20ste arrondissement van de stad Parijs nabij de begraafplaats Père Lachaise bevindt zich het sterk verstedelijkte Fréquel-Fontarabie. Het verwaarloosde gebied in een dens stedelijk weefsel behelst een oppervlakte van 1 hectare met een amalgaam aan woontypologieën.
Oorspronkelijk zou het bouwblok gesloopt worden, maar na protest van de buurt ging de stad Parijs voor een gedeeltelijke renovatie en nieuwbouw waar nodig, met behoud van schaal en verscheidenheid.

Het volledige project bestaat uit 109 woningen waarvan 75 nieuwbouw, een kinderdagverblijf, een publieke tuin van ongeveer 1000 m2 en verschillende bedrijfsruimtes. BOB361 neemt er 21 voor zijn rekening.


Nieuw stedelijk leven met doorwaadbaar binnengebied

De renovatie en uitbreiding van het bestaand gebouw maakt de weg vrij voor een nieuwe toegang van het netwerk van steegjes typisch voor deze buurt naar het opgewaardeerde binnengebied. De toevoeging van een publiek toegankelijk gebied biedt een uitgelezen kans voor nieuw stedelijk leven en ziet BOB361 als cruciaal voor het ontwerp.


Volumetrie correspondeert met omgeving  
BOB361 laat het nieuwe volume communiceren met het bestaande bouwblok en met de omgeving door de eenvoud in volumetrie op te zoeken en het tegen het bestaande volume in de Rue des Orteaux te laten aanleunen.
 

"We integreren de culturele identiteit van de stedelijke buurt en de historische context door de typisch Franse stedelijke architectuur in een hedendaagse vorm te gieten." BOB 361


Houten gevelpanelen als verbindend element

BOB361 laat zich inspireren door de - voor Parijs - typische gelijkvloerse, houten handelsgevels. Het kiest ervoor om deze in een hedendaagse versie in de vorm van houten panelen te gebruiken in de sokkel van het bestaande gerenoveerde gebouw en vervolgens door te trekken bij het nieuwe gebouw. De gevelelelementen functioneren ook als beweegbaar luik, bieden privacy aan de bewoners en dienen als zonwering. Ze zorgen voor een spel van licht en warmte en creëren een welkom gevoel.
 

Label ECOQUARTIER voor exemplarische projecten

Fréquel-Fontarabie krijgt als eerste in Parijs het Ecoquartier label in 2013. Een Ecoquartier is een stadsontwikkelingsproject dat de principes van duurzaamheid respecteert terwijl het rekening houdt met de karakteristieken van het gebied waar gebouwd wordt.  Frankrijk valoriseert met dit label exemplarische projecten die ontworpen zijn volgens het duurzaamheidscharter.

Het project ecoquartier "Fréquel-Fontarabie" heeft geleid tot de eerste samenwerking tussen BOB361 en LAN Architure. Dit project toont het resultaat van een hechte en constructieve architecturale samenwerking tussen de architecten van Babled-Nouvet-Reynaud, Sonia Cortese, Pascal Gontier, LAN architecture, Avenier Cornero en BOB361. Met elk project  willen ze een positieve vernieuwing naar de wijk brengen.

Uit deze eerste samenwerking ontstaat een speciale band tussen BOB361 en LAN. De twee bureaus zijn momenteel samen finalist voor de ontwikkeling van de Friendshipsite in Antwerpen. De wedstrijd voor deze strategisch gesitueerde site wordt georganiseerd door het stadsontwikkelingsbedrijf AG Vespa samen met CORES Development.