Doorzoek volledige site
02 mei 2018 | NIELS ROUVROIS

Dorte Mandrup ontwerpt ook derde Waddenzee-centrum

Illustratie | Dorte Mandrup
Illustratie | Dorte Mandrup
Illustratie | Dorte Mandrup

De Deense architecte Dorte Mandrup heeft naast het Waddenzee-centrum in Denemarken en Duitsland ook het bezoekerscentrum van de door UNESCO beschermde Waddenzee in Nederland ontworpen. Het unieke project in Lauwersoog springt vooral in het oog door de houten palenconstructie en het jellende vlak dat rechtstreeks uitmondt in de Waddenzee.

De houten palen refereren naar de historische pieren en de helling zet het water extra in de kijker bij eb en vloed. De keuze voor veel glas zorgt dan weer voor een prachtig uitzicht en een intieme connectie met de Waddenzee, die sinds 2009 op de UNESCO-erfgoedlijst staat. Binnenin zijn er ruimtes voorzien voor tijdelijke en permanente tentoonstellingen en op de tweede verdieping kom je via een hellend vlak terecht in een belevenisruimte.

 

Eén met getijden

“Het doel is om een unieke ervaring te creëren door de bezoekers te informeren over het belang van het omliggende ecosysteem in een aantrekkelijke architecturale ruimte”, vertelt Mandrup. “Voor de spiraalvormige hellingen binnenin, om van het ene niveau naar het andere te gaan, vonden we inspiratie in de veranderende getijden van de Waddenzee. Wanneer de bezoekers van het ene niveau naar het andere gaan, hebben ze het gevoel één te zijn met de getijden.”

 

Zeehonden

Samen met een shop, café, restaurant, burelen en onderzoeksruimtes zal het gebouw ook een zeehondencentrum hebben op de bovenverdieping. De voorbije jaren heeft de zeehondenpopulatie zich hersteld in de regio, met dank aan het Wadden Sea Seals Agreement van de Verenigde Naties in 1990. Het restaurant is zo gepositioneerd dat bezoekers een zicht hebben op de dieren en het rooftopterras biedt op zijn beurt een geweldig uitzicht op de zee en de kustlijn.

GERELATEERDE DOSSIERS