Doorzoek volledige site
06 juni 2018

Nieuwe bestemming voor paviljoen Toyo Ito in Zeebrugge

Illustratie | Archipel / Arnout Fonck

Het paviljoen van Japanse architect Toyo Ito werd in 2002 gerealiseerd ter gelegenheid van “Brugge Culturele Hoofdstad van Europa”. Het was bedoeld als een tijdelijk architecturaal statement en zou maar een jaar blijven staan. Uiteindelijk werd het werk pas in 2013 met grote voorzichtigheid afgebroken, zodat het terug heropgebouwd zou kunnen worden.

Dat moment is nu, vierenhalf jaar later, aangebroken. Het kunstwerk krijgt een nieuwe bestemming in Zeebrugge waar het de blikvanger wordt voor het ICO gategebouw. Car operator ICO krijgt een nieuw gategebouw dat momenteel gebouwd wordt tussen het Zuidelijk Insteekdok en de A11. Haar idee om het paviljoen terug op te bouwen, legde het bedrijf voor bij het stadsbestuur.

 

Reflectie van de historische context

Het paviljoen is een reflectie van Toyo Ito op de historische context van de noordzijde van de Brug, waar het werk eerst gerealiseerd werd. Het is een U-vormige constructie van 15,4 m lang en 6,3 m breed die aan twee zijden open is. De wanden zijn van aluminium met een honingraatpatroon.

Het werk zal dus heropgebouwd worden voor het nieuwe gategebouw van ICO. De streefdatum voor de heropbouw ervan is 12 september 2018.