Doorzoek volledige site
16 mei 2018 | NIELS ROUVROIS

AST 77 en Atelier X brengen Tienen naar Venetië

Illustratie | AST 77
Illustratie | AST 77
Illustratie | AST 77
Illustratie | AST 77
Illustratie | AST 77

Op 26 mei opent de de zestiende editie van de Architectuurbiënnale van Venetië. Atelier X, een Tiens collectief van architect Peter Van Impe (AST 77), architectuurfotograaf Steven Massart en kunstenares An Roovers, werden door het European Cultural Centre gevraagd om tijdens de biënnale in Palazzo Mora hun project ‘Bringing Earth to a Sinking Island’ voor te stellen.

Het is de bedoeling om met ‘Bringing Earth to a Sinking Island’ op symbolische wijze het meest waardevolle van de stad Tienen naar Venetië te brengen in de vorm van een maquette uit klei en aarde die de stad uitbeeldt. Geen hightech afgewerkte producten of historisch waardevolle kunstwerken, maar de vruchtbare Tiense kleigrond waarop decennia lang gewassen zijn geteeld en waarmee ze vandaag samen de toekomst van de stad mee willen bepalen. Het project verbindt, inspireert en daagt uit: hoe leven we samen in een stad? Hoe moet de stad van de toekomst eruit zien? Hoe kunnen we onze versteende steden weer opengooien zodat er meer ademruimte ontstaat?

De ambities van ‘Bringing Earth to a Sinking Island’ reiken verder dan deelname aan de architectuurbiënnale. Het project wil een aanzet zijn tot samen nadenken en werken aan een stad, maar ook het debat losweken over hoe we in de toekomst een stad op een andere manier dichter bij de bevolking kunnen brengen. Als leider van het ontwerpend onderzoek zal AST 77 samen met Atelier X in 2018 verder nadenken over de 52 stedelijke bouwblokken van Tienen om zo de relatie tussen de mensen en de rijke Tiense kleigrond beter te begrijpen.

Alle info over de Biënnale vind je hier.