Doorzoek volledige site
18 mei 2018

Meer dan 3300 studententeams schrijven zich in voor de International VELUX Award 2018

Illustratie | © Velux

Een recordaantal van 3318 teams hebben zich ingeschreven voor de grootste wedstrijd voor architectuurstudenten. Ze strijden voor een prijs die kan oplopen tot wel 30000 euro en een kans om hun projecten rond het thema daglicht voor te stellen aan een jury tijdens het World Architecture Festival in Amsterdam.

De International VELUX Award is een tweejaarlijkse wedstrijd die architectuurstudenten van over de hele wereld uitnodigt om daglicht te beschouwen als een bron van energie en welzijn. Het doel is samen te werken met de architecten van morgen, én de rol van daglicht bij het ontwerp van gebouwen meer onder de aandacht te brengen tijdens de opleiding van de architectuurstudenten.

“Meer dan 3000 teams van architectuurscholen en universiteiten uit 102 landen zijn nu klaar om hun projecten voor te bereiden voor de wedstrijd van dit jaar. We zijn heel blij om te zien hoe de studenten van over de hele wereld experimenteren met daglicht in de architectuur en beseffen dat strategieën met natuurlijke licht oplossingen zijn voor de toekomst”, legt Per Arnold Andersen uit.

“Eens te meer kent de wedstrijd een groot succes bij de Belgische architectuurstudenten. Vandaag zijn al 52 Belgische teams ingeschreven. Sommige teams hebben hun profielbeschrijving nog niet volledig afgewerkt, dus het aantal ingeschreven Belgen zou nog kunnen toenemen! We wensen de deelnemers hetzelfde succes als de deelnemers van de vorige edities”, stelt Christian Fosseur, CEO VELUX België.

 

Een gerenommeerde jury om de projecten te evalueren

De ingeschreven studententeams worden uitgenodigd om ten laatste tegen 15 juni een project in te dienen in één van de twee categorieën: “Daglicht in gebouwen” of “Studies met betrekking tot daglicht”.

In juni zal de jury twee laureaten selecteren uit elk van de vijf regio’s die lid zijn van de Unie van Architecten; 1) West-Europa 2) Oost-Europa en het Midden-Oosten 3) de Amerika’s 4) Azië en Oceanië en 5) Afrika. De winnaars zullen uitgenodigd worden om hun projecten persoonlijk voor te stellen tijdens het World Architecture Festival in november. Op dat moment zal de jury een wereldwijde winnaar kiezen binnen elke categorie van de wedstrijd. De jury zal aan de studenten ook projecten laten zien die blijk geven van een innovatief gebruik van VELUX-producten.

Dit jaar bestaat de jury uit architecten met wereldfaam: Carme Pigem (ES), Rick Joy (VS), Saša Begović (HR) en Li Hu (CH) én de vicevoorzitter van het innovatiecentrum van VELUX, Martin Pros Jepsen.

 

Meer weten over de International VELUX AWARD

Deze wedstrijd bestaat sinds 2003. Er waren edities in 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 en 2016.

De wedstrijd wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Union Internationale des Architectes (UIA) en het World Architecture Festival. Ze wordt erkend door de Europese vereniging voor architectuurpedagogie, het Amerikaanse instituut van architectuurstudenten, het Architectuurconsortium van de onderzoekscentra, en de Vereniging van architectuurcolleges.

Meer informatie vindt u op iva.velux.com of op facebook.com/internationalveluxaward.