Doorzoek volledige site
30 mei 2018 | FILIP VAN DER ELST

‘Net niet witte’ gevelsteen dankzij natuursteen van Heylen Ceramics

Illustratie | © Heylen Ceramics
Illustratie | © Heylen Ceramics

Voor een nieuw bouwproject in Stokrooie koos architect Wim Dirickx van Prium Architecten voor de Camargue Carrara gevelsteen van Heylen Ceramics. Opvallend hierbij is de keuze voor de kleur ‘net niet wit’: de steen is niet wit, niet beige en niet grijs. De juiste omschrijving is ‘een witachtige gevelsteen met een groenig, beige ondertoon.’

Het gebouw is uitgerust met een gevelsteen waarin de oorsprong, de gelig roze brunsummerklei, subtiel in het eindresultaat aanwezig blijft.  Door deze klei te bezanden met een vermalen natuursteen, komt er door het contact met water een broeiproces op gang, waardoor deze steen net niet volledig omgetoverd wordt tot een (dus) bijna volledig witte gevelsteen.

En “net niet wit” is niet hetzelfde als “volledig wit”. Om een uniform witte gevelsteen te bekomen zijn er namelijk eenvoudigere manieren denkbaar om dit als fabrikant te realiseren. 

Om het kleurenbeeld overeind te houden werd hier door de opdrachtgever / architect bewust gekozen voor een klassiek gemetste verwerking.  Lichte stenen lenen zich nl. net iets  minder makkelijk tot een verwerking met een dunne voeg. Het schaduweffect daarvan valt namelijk meer op dan lichtgrijs-beige ondersteunende voeg, die de aanwezige tinten in de steen respecteren. 

 

Geen kunstmatige toeslagstoffen

Het blijft opmerkelijk dat deze sortering tot stand is gekomen zonder gebruik te maken van kunstmatige toeslagstoffen.  De natuur heeft hier wel degelijk haar gang kunnen gaan, daarbij weliswaar geholpen door het vakmanschap van de steenbakker. 

Dat dit toch altijd een evenwichtsoefening blijft, waarbij de grenzen van wat de fabrikant mag beloven (enerzijds) en de opdrachtgever mag verwachten (anderzijds) steeds worden afgetast, hoeft geen betoog. 

Een “product uit natuurlijke grondstoffen vervaardigd” blijft toch nog altijd een klein beetje onvoorspelbaarheid in zich dragen. En laat dat nu net de charme van het product baksteen zijn, zeker van deze Camargue Carrara.

GERELATEERDE DOSSIERS