Doorzoek volledige site
30 mei 2018

Grijsbruine gevel zorgt voor diversiteit en harmonie in nieuwe verkaveling

Illustratie | © Nelissen
Illustratie | © Nelissen

‘Welkom in de buurt’, dat is waar Matexi al meer dan 70 jaar voor staat. Een nieuwe verkaveling aan de Gorsemweg in Sint-Truiden, ontworpen door CreJA Architectuur is een goed voorbeeld van buurtontwikkelingen met een Matexi-signatuur. Nelissen Steenfabrieken was er de partner die Matexi hielp een gepaste gevelsteen te kiezen in harmonie met de omgeving.

Vanuit zijn 10 regiokantoren is buurtontwikkelaar Matexi tegenwoordig aanwezig in meer dan 300 gemeenten en 600 buurten in heel het land. Een rode draad doorheen al die ontwikkelingen is het streven naar een aangename buurt. Aandacht voor groen, rust, ontspanningsmogelijkheden, maar ook het invullen van lokale behoeften dragen daaraan bij.

Projectmanager Kristof Desaer: “In ieder project spelen de streekeigen kenmerken mee in de materiaalkeuze. In Hasselt werken we al sneller met een moderne architectuur, wat om een hedendaagse gevelsteen vraagt, terwijl we in het noorden soms eerder landelijk bouwen en daar een rustieke baksteen verwachten. Nelissen Steenfabrieken helpt ons gericht zoeken naar de gepaste geveloplossing, zowel voor traditionele als moderne architectuur. Dat is een voordeel van de partnerschappen,” vervolgt Kristof Desaer.

 

Zoeken naar harmonie

Eén van de voorbeelden waar Matexi en Nelissen Steenfabrieken elkaar vonden is het project Gorsemweg in Sint-Truiden. De verkaveling biedt 32 woningen – gebouwd in 3 fases – waar de streekeigen gevelstenen Grafit en Moreno – beiden in waalvorm 50 - zijn gecombineerd om de verschillende woontypologieën een eigen identiteit te geven.

Desaer: “De grotere woningen zijn uitgevoerd in de grijsbruine Moreno, de andere types zijn opgetrokken in de Grafit. De Zwart Mangaan voor de lage tuinmuren en de bungalow-woningen brengt de diversiteit en harmonie in de buurt in balans. Het gevelmetselwerk is in halfsteensverband vermetseld en toon-op-toon gevoegd. De gevelstenen worden afgewisseld met cederhouten gevelbekleding en zinken beplating.”

Het ontwerp van CreJA Architectuur brengt de woningen rond een centraal groen plein. “Zo creëer je buurten. In onze optiek is verkavelen meer dan het zomaar opknippen van een terrein. We houden ook rekening met de omgeving, met de mobiliteit en met de aanwezigheid van voorzieningen."

"Het moet er op lange termijn aangenaam wonen zijn. Om daartoe te komen, ontwierpen we een autoluwe buurt met toch de nodige parkeergelegenheden, legden we een speelplein aan dat ontmoeting stimuleert, en kozen we voor een goede mix aan woontypologieën om een divers publiek aan te trekken,” aldus Kristof Desaer.

GERELATEERDE DOSSIERS