Doorzoek volledige site
30 mei 2018 | NIELS ROUVROIS

Guardian Glass zet in op esthetica

Illustratie | © Gonzalo Botet
Illustratie | © Gonzalo Botet

Verschillende gebouwen hebben verschillende noden, maar esthetica, prestatie en functie staan altijd centraal. “Glas is een van de weinige bouwmaterialen die een enorme impact kunnen hebben op al deze pijlers”, vertelt Javier Unquera, Science & Technology Europe Director bij Guardian Glass.

De laatste decennia heeft de glasindustrie een stevige technische ontwikkeling doorgemaakt. Op zich een prima evolutie, maar die prestatiebevorderende race zorgde er wel voor dat het esthetische aspect vaak stiefmoederlijk werd behandeld. Jammer, want het juiste glas kan een project esthetisch een positieve impuls geven. “Als we puur focussen op de selectiviteit van het glas, lichtdoorlatend en warmtewerend, dan zal het uitzicht van het glas doorgans niet naar wens van de architect en de bewoners zijn”, klinkt het bij Guardian Glass.

 

Aantrekkelijk glas

Voor de Amerikaanse multinational, met hoofdzetel in Michigan, zijn de trends op het gebied van glas duidelijk zichtbaar: een neutraal uiterlijk, veel lichtinval, de keuze voor veel of nauwelijks reflectie en grote formaten met al dan niet gebogen panelen. Met die parameters in gedachten is Guardian Glass een weg ingeslagen waar esthetica en functionaliteit hand in hand gaan. “Het doel is om zowel glas van de hoogste kwaliteit als het meest aantrekkelijke glas in de sector te produceren. Zonder dat het ene een negatieve invloed heeft op het andere. Op die manier kunnen onze producten architecten helpen om hun ideeën perfect uit te voeren”, aldus Unquera.

 

Guardian SunGuard SNX 60 glass

Om die woorden kracht bij te zetten, verrichtte Guardian Glass ook enkele daden. Zo werden recent producten gelanceerd met meer aandacht voor neutraliteit en een coherente kleur, ongeacht de invalshoek. Een van die producten is de SunGuard SNX 60, een triple zilver gecoat glas met een performance die even hoog is als zijn voorganger, maar met een verhoogde esthetische waarde. SunGuard SNX 60-glas laat 60 procent daglicht binnen en slechts 29 procent zonnewarmte, gecombineerd met een hoge thermische isolatiewaarde.

Deze nieuwe variant werd onder andere gebruikt in het gekende La Casa del Desierto, een uniek glazen huis in de Gorafe-woestijn (provincie Granada, Spanje). Die woestijn wordt beschouwd als een van de meest ruwe en extreme weergebieden in Europa.