Doorzoek volledige site
01 juni 2018

Kantoorgebouw Unilever BCS in Rotterdam ondergaat transformatie

Vergaderruimte Illustratie | JDWA
Werkplekken Illustratie | JDWA
Illustratie | JDWA
Tasting counter Illustratie | JDWA
Trappenhuis Illustratie | JDWA

De R&D-afdeling van Unilever BCS (the Baking Cooking and Spreads Company) krijgt binnenkort een nieuwe plek in het centrum van Rotterdam. BCS investeert in de iconische plek van Unilever aan de Maas in Feyenoord. Een bestaand kantoorgebouw gelegen boven productie- en logistieke afdelingen wordt volledig getransformeerd tot een hedendaagse kantooromgeving. Het ontwerp vertaalt het concept van het 'nieuwe werken' op maat van het bedrijf. Het transformatieplan voor het interieur en casco is ontworpen door Johan De Wachter Architecten uit Rotterdam, Heembouw is gekozen als aannemer en is in januari gestart met de werken.

De research and development-afdeling van Unilever BCS krijgt nieuwe kantoren in het Becel-gebouw aan de Maas in Rotterdam. Het bestaande gebouw wordt volledig getransformeerd tot een hedendaags kantoor met alle comfort en kwaliteit. In plaats van gangen en kamers worden de twee verdiepingen boven de productie en logistiek volledig vrij gemaakt.

Het nieuwe kantoor is opgezet als een landschapskantoor over 2 verdiepingen. Centraal in de ruimte wordt een grote vide gerealiseerd en een nieuwe ruime trap die beide niveaus verbindt. De werkplekken bevinden zich aan de buitengevels met zicht op de Maas. De vergaderruimtes zijn ontworpen als meubels in het hart van het gebouw. Naast de vergaderkamers worden ook informele werk- en vergaderplekken voorzien.Daarnaast worden in het meubel ook telefooncellen geïntegreerd. Al deze faciliteiten zijn als één groot houten meubelstuk ontworpen dat zich uitstrekt over de volledige lengte van het kantoor en over de beide verdiepingen. Dit meubelstuk bevat ook alle technische installaties.

Naast de werkplekken en verschillende soorten vergaderfaciliteiten is er ruimte gereserveerd voor een ruime keuken, het hart van de R&D-afdeling. Ook de ‘tasting counters’ krijgen een prominente plek in het nieuwe kantoor. Hier worden nieuwe producten getest en geproefd. Hier worden klanten ontvangen om kennis te maken met de diversiteit aan producten van BCS.
 

Duurzame werkplek

Bij de ontwikkeling van de nieuwe werkplekken is volop aandacht besteed aan duurzaamheid. In eerste instantie gaat het hier om het intensieve hergebruik van bestaande gebouwen die niet optimaal gebruikt werden. Door de R&D dichtbij het productieproces te plaatsen, worden belangrijke winsten geboekt. Het bestaande gebouw wordt volledig geïsoleerd en de kozijnen worden vervangen. De gevels worden geïsoleerd en het dak wordt volledig vernieuwd. Naast de energetische opwaardering van het casco worden ook nieuwe duurzame technieken geïntegreerd in het plan. Het kantoor wordt volledig voorzien van nieuwe luchtbehandeling met warmteterugwinning. Voor de verlichting werd gekozen voor hoogwaardige ledverlichting. Daarnaast is ook aan circulariteit gedacht. Enerzijds worden maximaal elementen uit de bestaande bouw hergebruikt in het nieuwe plan. Denk bijvoorbeeld aan koelinstallaties en de posities van toegangen en trappartijen. Anderzijds is bij de keuze van de nieuwe materialen gedacht aan het toekomstig hergebruik. Al deze maatregelen samen zorgen voor een duurzame ingreep op deze plek in Rotterdam.

Aangezien de volledige site continue in gebruik is voor productie zijn er speciale maatregelen genomen om de bouwstromen en productiestromen niet met elkaar in conflict te laten komen. Ook is de plek die door de bouwplaats ingenomen wordt op de kade minimaal zodat de bouw- en de fabriekslogistiek mekaar minimaal verstoren.

Midden juli van dit jaar wordt het nieuwe kantoor opgeleverd. De meeste in Nederland werkzame R&D-werknemers van Unilever BCS zullen na de zomervakantie aan de Nassaukade in het hartje van Rotterdam werken.

GERELATEERDE DOSSIERS