Doorzoek volledige site
06 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Wereldprimeur in Eindhoven: eerste bewoonde 3D-geprinte huizen

Illustratie | Houben / Van Mierlo architecten
Illustratie | Houben / Van Mierlo architecten

De voorbije jaren rolden al enkele prototypes van 3D-geprinte huizen uit de printer, maar in de Eindhovense wijk Meerhoven zullen vanaf 2019 ook de eerste exemplaren bewoond worden. Het totale project, Project Milestone, omvat vijf woningen uit 3D-geprint beton, waarbij bij elke woning volgende stappen worden genomen op het vlak van innovatie.

Het project is een initiatief van de gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven (TUE), in samenwerking met architectenbureau Houben / Van Mierlo, aannemer Van Wijnen, verhuurmakelaar Vesteda, bouwmaterialen Weber Beamix en ingenieursbureau Witteveen+Bos. De TU Eindhoven is met haar betonprinter één van de wereldkoplopers op dit gebied. Dat de vijf Eindhovense woningen daadwerkelijk bewoond worden, is een wereldprimeur. De woningen moeten dus voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit.

 

Gelijkvloerse bungalow

Halfweg 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn. Het betreft een gelijkvloerse bungalow met drie slaapkamers die off-site wordt geprint. De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd. Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van nieuwe inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. De ambitie is dan ook om de vijfde woning, bestaande uit drie volumes in de hoogte, op de site zelf te printen.

Belangrijk in het verhaal is dat de samenwerkende partners het project niet zien als een experiment, maar als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector. De TU Eindhoven gelooft dan ook in de toekomst van 3D-geprinte huizen. “Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, en vorm- en keuzevrijheid”, aldus de universiteit.

 

Menhirs

Het ontwerp van het Eindhovense architectenbureau Houben / Van Mierlo architecten is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen gerealiseerd worden die met de traditionele betonbouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. “De footprint van de woningen is zeer compact gehouden zodat het omringende landschap maximaal tussen de gebouwvolumes door kan meanderen. Dit levert een beeld van voornamelijk smalle hoge woningen dat sterk refereert naar het tafereel van een groep menhirs op een klaarte midden in het bos, geplaatst in een halve cirkel. In het centrum van de compositie wordt plaats geboden aan een gemeenschappelijke speel- en ontmoetingsruimte”, aldus architectenbureau Houben / Van Mierlo.