Doorzoek volledige site
07 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Radicaal project ‘Horizontal Metropolis’ te zien in Paleis voor Schone Kunsten

Illustratie | A+ Architecture in Belgium
Illustratie | A+ Architecture in Belgium

Deze zomer stelt de Italiaanse architecte en stedenbouwkundige Paola Viganò haar stedenbouwkundig onderzoek rond de ‘Horizontale Metropool’ tentoon in het Paleis voor Schone Kunsten, in samenwerking met A+ Architecture in Belgium en Bozar Architecture. Voor die passage in Brussel en voegt Viganò een nieuw Belgisch luik toe aan de expo.

De tentoonstelling’ Horizontal Metropolis: a Radical Project’ is het resultaat van een onderzoek gevoerd door Viganò, haar team (Studio Paola Viganò) en studenten van de EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne). De tentoonstelling beschrijft de hedendaagse diffuse stedenbouwkunde als ondersteuning voor een nieuw en innovatief stedelijk project, zowel op ruimtelijk als politiek niveau.

Verder dan simpelweg de tegenstelling centrum versus periferie, beschouwt dit concept van de horizontale metropool de verspreiding eerder als een potentie, dan een belemmering. Als een mogelijkheid voor ontwikkeling van een duurzame en vernieuwende stedelijke dimensie. Het project  verkent in een radicaal voorstel scenario’s en ontwerpstrategieën voor de opwaardering van stedelijke gebieden. Het is een radicaal project waarin porositeit, connectiviteit en horizontaliteit centraal staan.  

 

Drie Belgische casestudies

Zowel op de EPFL in Lausanne in 2015 als de op architectuurbiënnale van Venetië in 2016 werd ‘Horizontal Metropolis: a Radical Project’ voorgesteld. Deze zomer wordt de tentoonstelling vervolledigd met drie Belgische casestudies. Aan de vijf bestaande casestudies, waaronder la ville territoire in Lausanne, de Citta diffusa in Venetië, de Megapolis in de Verenigde Staten en Desakota in China, worden drie Belgische casussen toegevoegd: het Oost-Vlaams kerngebied, de Vallei van de Samber en Brussel West. Elk van de voorbeelden wordt geïllustreerd met interviews, een maquette, een luchtfoto en een atlas.

In het kader van de tentoonstelling in Brussel zal in de vroege zomer van 2018 een Summer School worden georganiseerd met seminaries en lezingen voor een deel van de inhoudelijke productie. Om de tentoonstelling af te ronden geeft Paola Viagnò op 18 september een lezing in de M zaal van het Paleis voor Schone Kunsten.

 

Praktisch

De tentoonstelling ‘Horizontal Metropolis: a Radical Project’ vindt plaats van 15 juni tot 26 augustus in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 14 juni is er een vernissage, om 19u in de Horta Hal, en de Summer School loopt van 8 tot 15 juli. Meer info vind je hier.