Doorzoek volledige site
11 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Wolkenkrabbers hebben geen geheimen voor Guardian Glass

Illustratie | © Mariakraynova / Dreamstime.com
Illustratie | © ASmith+GGill Architecture / Jeddah Economic Company

New York, Dubai, Shanghai, Londen,… De skyline van wereldsteden wordt vaak getekend door wolkenkrabbers. Kilometers glas bepalen mee het uiterlijk van die wolkenkrabbers en daar komt technisch heel wat bij kijken. “Voor de kwaliteit van het gebouw vervult glas een even belangrijke rol als staal en beton”, vertelt Jasmin Hodzic, Demand Creation Leader Middle East & Africa bij Guardian Industries.

Onder de noemer ‘megatall buildings’ (megagrote gebouwen) vallen gebouwen die hoger zijn dan 600 meter. Grootste obstakels bij de bouw van wolkenkrabbers zijn wind, condensatie en hoogte- en temperatuurverschillen. “Dicht tegen de grond wordt wind gehinderd door bomen en andere gebouwen, maar hoe hoger je gaat hoe meer vrij spel de wind heeft”, vertelt Hodzic.

 

Grote panelen

Licht en hitte spelen een grote rol in de keuze van het glas. Vooral in woestijnachtige gebieden in het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië vangen de gebouwen veel zon. Bovendien verzamelen grote gebouwen veel warmte en moeten ze zelfs in de koudste maanden gekoeld worden. Airconditioning is dan ook de grootste energiekost bij wolkenkrabbers. Dat de buitenschil van wolkenkrabbers nagenoeg volledig uit glas bestaat, tilt de rol en het nut van glas naar een hoger niveau. Vooral grote panelen die voor een strak uiterlijk zorgen zijn in trek. Hodzic: “Het is dan ook extreem belangrijk dat deze panelen stevig genoeg zijn en bestand zijn tegen extreme wind en temperaturen.”

 

400.000 vierkant meter

In de wereld van wolkenkrabbers spant Burj Khalifa in Dubai anno 2018 nog steeds de kroon met een hoogte van 828 meter. Maar met de Jeddah Tower in Saoedi-Arabië, meer dan 1.000 meter hoog, is er een nieuwe wereldrecordhouder op komst. Zowel voor de Burj Khalifa als de toekomstige Jeddah Tower is Guardian Glass verantwoordelijk voor het glas. Hodzic: “Om een idee te geven: voor de Jeddah Tower wordt 400.000 vierkante meter of ongeveer 55 voetbalvelden glas voorzien. Hiervoor kiezen we voor op maat gemaakt dubbel glas, gecombineerd met de Guardian Glass SunGuard Silver 20 en SunGuard Neutral 60 als coating. De panelen kunnen tot 2.5 meter breed en hoog zijn, zonder kans op breken of lekken.”

Glas met een lage emissiewaarde, zoals de SunGuard Neutral 60, is in woestijnachtige gebieden erg geschikt. Ook tegen condensatie is het een goed wapen. Door de warme temperatuur buiten en de gekoelde kamers binnen kan aan de buitenkant condensatie optreden. Een binnenste paneel uit low-E glass helpt om verplaatsing van koudere lucht richting het buitenste paneel tegen te gaan.

 

250 kilometer per uur

De druk die door het hoogte- en temperatuurverschil wordt gecreëerd kan op zijn beurt dan weer voor een glasafwijking zorgen. “Zo werd het glas van de Burj Khalifa geproduceerd bij een temperatuur van 26 graden en geplaatst in Dubai bij een temperatuur van 48 graden”, vertelt Hodzic. “Dankzij de berekening van onze Insulating Glass Units (IGU’s) konden onze experts het juiste glas ontwikkelen voor de juiste hoogte en temperatuur.”

Tot slot moet er rekening gehouden worden met het spel van de wind. Wolkenkrabbers zijn standaard ontworpen om de wind te weerstaan, maar ook de dikte van het glas is cruciaal in dit verhaal. Zo kunnen de gevels van de Burj Khalifa windsnelheden tot 250 kilometer per uur aan. “De dikte van het glas hangt ook weer af van de hoogte waarop het paneel komt te staan”, besluit Hodzic.

GERELATEERDE DOSSIERS