Doorzoek volledige site
12 juni 2018

Aandachtspunten bij het kiezen van garagepoorten en voordeuren

Illustratie | © Hörmann

Garagepoorten en voordeuren maken deel uit van de buitengevel en dus ook van de isolatieschil van een woning, maar uitzicht, veiligheid en bedieningsgemak zijn minstens even bepalend voor de uiteindelijke keuze. Bovendien is ook de huidige én toekomstige functie van de achterliggende ruimte een belangrijk criterium.  

Zeker als er sprake is van een inpandige garage, is het cruciaal om de warmteverliezen langs de garagepoort te beperken. De isolerende kwaliteit van een garagepoort is af te lezen aan de UD-waarde – hoe lager, hoe beter.

Een enkelwandige stalen poort heeft een UD-waarde van meer dan 6 W/m2K, een massiefhouten poort scoort 2,5 W/m2K en de best isolerende dubbelwandige poorten duiken onder 1 W/m2K. “Met een ThermoFrame beperk je warmteverliezen aan de aansluiting van het kozijn met de gevel”, klinkt het bij specialist Hörmann. “Het kunststofprofiel zorgt voor een extra thermische onderbreking die je garagepoort tot 15% energie-efficiënter maakt.”

 

Garagepoorten

Een sectionaalpoort die naar boven opent via een afstandsbediening is al jaren de standaard, maar ook kantel-, rol- en zijdelings openende sectionaalpoorten zijn nog steeds opties. De bediening van de poort wordt steeds vaker geïntegreerd in een systeem van comfortsturing, waarmee je ze vanop afstand kan controleren en openen/sluiten via een app.

Naast een geïntegreerde toegangscontrole zorgt ook een automatische mechanische optilbeveiliging ervoor dat de poort zo inbraakwerend mogelijk is (zelfs bij stroompannes). Uiteraard is ook esthetiek een belangrijk aandachtspunt. Door haar omvang is de garagepoort een bepalende factor voor het uitzicht van een woning, en dus is het zaak om rekening te houden met de afwerkingsdetails (panelen met identieke hoogte, afwerking die overeenstemt met de gevel …).

 

Voorkeuren

Ook voor voordeuren zijn energie-efficiëntie, veiligheid en esthetiek de belangrijkste keuzecriteria. De best isolerende voordeuren voldoen aan de standaarden voor passiefhuizen dankzij met polyurethaan gevulde stalen of aluminium deurpanelen.

De aluminium voordeuren van Hörmann voldoen standaard aan de strenge eisen van weerstandsklasse 3. Net als een garagepoort is een voordeur te integreren in een comfortsturing of een toegangscontrolesysteem. Een belangrijke esthetische trend is de keuze voor XL-exemplaren, die gezien hun gewicht een aangepast openen sluitsysteem vergen.

GERELATEERDE DOSSIERS