Doorzoek volledige site
13 juni 2018 | LIESBETH VERHULST

Is de moderne voetbal uitgevonden door een architect?

Illustratie | Pixabay

De voetbal zoals we hem vandaag kennen - met zijn patroon van regelmatige vijf- en zeshoeken in zwart en wit – is volgens de legende uitgevonden door – hoe kan het ook anders? – een architect. Het zou de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller zijn geweest die met het ontwerp op de proppen kwam toen hij op zoek was naar een manier om gebouwen te construeren met een minimum aan materialen. Vandaar de benaming 'Buckyball'. 

Het ontwerp van de moderne voetbal refereert nog altijd naar de allereerste voetballen die gemaakt waren uit aan elkaar genaaide lederen lappen. Pas in de jaren ’60 doken de eerste synthetische voetballen op. Het ontwerp zou nog altijd gebaseerd zijn op de zogenaamde ‘Buckminster Ball’ of de ‘Buckyball’: een voetbal die bestaat uit twintig zeshoeken en twaalf vijfhoeken, naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller.

De eerste officiële FIFA World Cup voetbal voor het WK 1970 in Mexico, de zogenaamde Telstar Elast geproduceerd door Adidas, was van het type ‘Buckminster’.

Zo gaat het verhaal althans, dat door sommigen in twijfel wordt getrokken. De eerste Telstar Elast uit 1970 zou eerder gebaseerd zijn op een afgeknotte icosaëder of regelmatig twintigvlak, een geometrische vorm die teruggaat tot de Griekse wiskundige Archimedes. En een vaak gebruikte vorm voor voetballen in de jaren ’60. Adidas zou de bal ontworpen hebben met de kenmerkende vijf- en zeshoeken in zwart en wit om duidelijk zichtbaar te zijn op de zwart-wittelevisie.

Gelove wat u wilt geloven, feit is dat de ‘Buckyball’ een te mooie anekdote is om als architect te laten liggen als u indruk wilt maken op uw vrienden tijdens de matchen van de Rode Duivels. Geniet van het WK!