Doorzoek volledige site
18 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

55 voetbalvelden glas in Jeddah Tower

Illustratie | ©ASmith+GGill Architecture

In Kingdom City, een nieuw stadsdeel met een kostenplaatje van ruim 17 miljard euro in Jeddah (Saudi-Arabië), wordt momenteel met man en macht gewerkt aan wat veruit het hoogste gebouw ter wereld moet worden. De Jeddah Tower (of Kingdom Tower) wordt het eerste gebouw dat de kaap van de 1.000 meter moet ronden. De ontwikkelaars kozen voor Guardian Glass om de gigantische toren van glas te voorzien. De wolkenkrabber is ontworpen door het Amerikaanse Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

Het immense gebouw draagt een kostenplaatje van een slordige 900.000.000 euro. Hoe hoog de Jeddah Tower exact wordt, staat nog niet vast. Wel is zeker dat het pronkstuk in Jeddah de 1.000 meter zal overschri de huidige recordhouder Burj Khalifa (828 meter) van de troon zal stoten. De Jeddah Tower zal beschikken over 439 appartementen, 200 hotelkamers, 59 liften, 2.205 parkeerplaatsen en op 610 meter hoogte een cirkelvormig uitkijkplatform met een diameter van 30 meter.


Guardian Glass

Voor het glas zorgt Guardian Glass en in totaal zal er maar liefst 400.000 vierkante meter glas gebruikt worden. Dat is ongeveer 55 voetbalvelden aan esthetische en functionele glaspanelen die moeten voldoen aan de complexe energie- en prestatievoorwaarden. Het uitverkoren glas voor de gigantische toren is een handgemaakt dubbelglas met een SunGuard Silver 20 and SunGuard Neutral 60 coating. Dankzij de robuuste technologie kunnen panelen tot een diameter van 2.5 meter gebruikt worden, zonder kans op lekken of barsten.


Oplevering 2020

“De nooit eerder geziene omvang en hoogte van de Jeddah Tower dwong ons ertoe om glas te selecteren dat de perfecte balans houdt tussen energiebesparing en lichtinval”, vertelt Mohammad Al Ibrahim, algemeen directeur van Guardian Glass Middle East & Africa. “Daarom hebben we twee van ons meest betrouwbare en populaire coatings gecombineerd om zowel op het vlak van performance als esthetica hoog te scoren.”

Dat er nog heel wat werk aan de winkel is, bleek uit een bezoek van de Amerikaanse nieuwszender CNN eind vorig jaar. Toen werd een hoogte van 252 meter gemeten. Toch wordt verwacht dat de oplevering van de Jeddah Tower in 2020 zal plaatsvinden.

GERELATEERDE DOSSIERS