Doorzoek volledige site
18 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Solvay streeft naar BREEAM-certificaat voor nieuw hoofdkwartier

Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay
Illustratie | Solvay

Solvay, innovatiespecialist in chemie en geavanceerde materialen, heeft het ontwerp voor een nieuw hoofdkwartier uit de doeken gedaan. De verouderde site in Neder-over-Heembeek, ten noorden van Brussel, wordt omgetoverd tot een dynamisch geheel met samenwerking en duurzamheid als rode draden. Het ontwerp is van Schmidt Hammer Lassen, dat na een wedstrijd als winnaar uit de bus kwam. Het Deense architectenbureau presenteerde zijn ontwerp in consortium met het Belgische bureau Modulo en VK Architects & Engineers.

Het is Solvays ambitie om haar medewerkers samen te brengen in één modern gebouw op een bruisende Campus die de humanistische visie op de wetenschap weergeeft, innovatie bevordert en talent aantrekt. De site zal gewijd zijn aan hoogtechnologische innovaties in de chemie en geavanceerde materialen. Van daaruit wil Solvay zowel haar eigen praktijken rond onderzoek- & innovatie (O&I) uitbouwen, maar ook O&I-activiteiten opzetten met partners om samen oplossingen te vinden voor de snel veranderende samenleving.

 

Schmidt Hammer Lassen, Modulo en VK Architects & Engineers

Om de visie van het bedrijf tot leven te brengen, werden architecten uitgenodigd deel te nemen aan een internationale wedstrijd. Vorig jaar werd een lijst van 24 architectuurpraktijken herleid tot een shortlist van vijf teams van architecten, technische bedrijven, landschapsspecialisten, duurzaamheidsexperts,... De medewerkers van Solvay, waaronder de jongste professionals, konden de shortlist evalueren nog voordat de jury koos voor het winnende consortium tussen Schmidt Hammer Lassen, Modulo en VK Architects & Engineers.

Centraal op de site staat het nieuwe hoofdgebouw, met daarin de hoofdzetel, bedrijfseenheden, laboratoria en O&I-werkplaatsen. Deze open, lichte en gastvrije structuur zal Solvay-medewerkers samenbrengen in één gebouw waar labs en kantoren naast elkaar liggen en zo communicatie, samenwerking en innovatie stimuleren. Een zone in het zuidoostelijke deel van de Campus is bestemd voor de huisvesting van bedrijven van buitenaf, startups, onderzoekscentra en universiteiten.

 

Sociale trap

Bij aankomst op de groene campus zullen medewerkers en bezoekers het nieuwe elan van de plek meteen ervaren. Groene ruimtes en het grote plein leiden bezoekers naar de glazen, open en uitnodigende inkomsthal, met daarnaast het café en het Solvay Experience Center. Binnenin het gebouw kunnen medewerkers elkaar ontmoeten, werken en ontspannen in een atrium met veel daglicht. Informele werkplekken, zoals de grote sociale trap langs het atrium en de rustgevende groene patio, zullen nieuwe manieren van werken en samenwerken stimuleren. De eerste twee verdiepingen huisvesten de laboratoria en werkplaatsen, terwijl de kantoren de bovenste verdiepingen zullen innemen.

 

BREEAM-certificaat

Solvay heeft ook op het vlak van duurzaamheid ambitieuze doelstellingen. Zo zijn er actieplannen die het gebruik van energie, grondstoffen en water optimaliseren en wil Solvay bedrijfsafval en de impact van haar productieprocessen op de lucht-, water- en bodemkwaliteit tot een minimum te beperken. Het nieuwe slimme gebouw zal koolstofneutraal zijn dankzij het gebruik van geothermische energie, zonnecellen en natuurlijke ventilatie. Regenwater zal dan weer zoveel mogelijk worden opgevangen en hergebruikt; terwijl tal van digitale applicaties zullen bijdragen aan het slimme energiegebruik van het gebouw. De plantenterrassen en het groene dak zijn op hun beurt ontworpen als een geometrische tuin en de stedelijke ruimtes zullen worden omringd door drie groene parken. Solvay streeft ernaar dat de site het BREEAM-certificaat 'excellent' krijgt.

GERELATEERDE DOSSIERS