Doorzoek volledige site
27 juni 2018

Atelier Kempe Thill wint ontwerpwedstrijd Maritiem Museum Antwerpen

Illustratie | Atelier Kempe Thill
Illustratie | Atelier Kempe Thill
Illustratie | Atelier Kempe Thill
Illustratie | Atelier Kempe Thill

Het team onder leiding van Atelier Kempe Thill heeft de internationale ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Maritiem Museum in Antwerpen gewonnen. Het museum zal gebouwd worden op de Droogdokkensite en vormt zo een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van de noordrand van het stadscentrum.

Het museum zal gewijd zijn aan het maritieme erfgoed dat altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Antwerpen. Naast klassieke museumruimtes, krijgt het nieuwe instituut grote werkplaatsen voor de restauratie van historische boten, kantoren voor de havenautoriteiten, meerdere evenementenruimtes en een grote tentoonstellingsruimte in openlucht.

De bestaande historische gebouwen vormden het vertrekpunt voor het ontwerp. Een strategisch geplaatst nieuw gebouw verbindt de verspreide historische elementen en respecteert tegelijk de bestaande ruimtelijke hiërarchie van de site. Het resultaat is een nieuw architecturaal ensemble met een verrassende opeenvolging van karakteristieke ruimtes, met allen een duidelijke rol binnen het museumconcept.

Het voormalige AWN-ateliergebouw wordt getransformeerd tot toegangspaviljoen. Het zal ook de permanente en tijdelijke collectie schepen herbergen en is ontworpen voor een breed scala aan publieke evenementen.

Het gerestaureerde monumentale pomp- en ketelhuis zal een didactische tentoonstelling herbergen gewijd aan de geschiedenis van de droogdokken. Het sluitstuk van het museum, zowel ruimtelijk als cultureel, wordt het bijna 700 jaar oude schip ‘Doelse Kogge’, dat gerestaureerd wordt en tentoongesteld in een indrukwekkende houten ruimte in het midden van het museum.

De opening van het museum is gepland voor 2024.