Doorzoek volledige site
28 juni 2018

ONO Architectuur wint Bitubel-award met ingetogen eengezinswoning

Achtergevel Illustratie | Filip Dujardin
Voorgevel Illustratie | Filip Dujardin
Patio - Ruimtelijke structuren Illustratie | Filip Dujardin
Patio met de aaneengeschakelde open leefruimtes Illustratie | Filip Dujardin
De zitruimte met hogere plafondhoogte als dominante ruimte in het plan Illustratie | Filip Dujardin
Zitruimte Illustratie | Filip Dujardin
Slaapruimte met dakbox loodrecht op de roostering Illustratie | Filip Dujardin
Slaapkamer met dakbox parallel met de structuur Illustratie | Filip Dujardin
Badkamer Illustratie | Filip Dujardin
Werffoto dakdichting Illustratie | ONO Architectuur

De eerste Bitubel-awards Het Dak is Bitumen zijn onlangs uitgereikt in de prestigieuze muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. In de categorie woningbouw sleepte ONO Architectuur de award in de wacht met de woning Rydant-De Smedt in Waasmunster.

Het ontwerp voor deze eengezinswoning vereiste een antwoord op maat van de bewoners: geen specifiek bepaalde kamers maar een vrij plan, waar het mogelijk was om te verhuizen binnen de eigen woning. Zo ontstond een plantype met vrij willekeurig gepositioneerde massieve volumes – couchettes waar de nachtruimtes zich in bevinden – met royale open en lichte tussenruimtes die de dagruimtes huizen. Overal living. In deze typische Vlaamse bosverkaveling ontbreekt een bepalende context. Behalve het verticale ritme van de naaldbomen zijn de aanleidingen op deze plek schaars. Voor dit ontwerp werden ze in de bouwopdracht gezocht: het beperkte budget noodzaakte het gebruik van bouwcomponenten in hun essentie.

 

Variaties op ruimtelijkheid

Ondanks dat woning slechts één bouwlaag bezit en van buitenaf eerder ingetogen is, is ze vanbinnen verrassend rijkelijk in haar variaties op ruimtelijkheid. Elke ruimte of deelruimte in het huis is uitermate specifiek ondanks de inzet van eenzelfde bescheiden materialenpallet. Houten kerto-liggers met verschillende maten die op elkaar afdragen zorgen voor een ruimtelijke onderverdeling in het open plan. Daklichten, ook opgebouwd uit kerto, worden eens parallel met de roosterstructuur uitgevoerd, dan weer loodrecht erop wat zeer verschillende kamers oplevert. De structuur wordt afwerking.


Duurzame ingrepen

De woning is opgetrokken met een beperkt materialenpallet. Ze is als het ware 'in elkaar gestoken' als een bouwpakket. Alle materialen zijn in de meest eenvoudige vorm verwerkt. Er zijn geen afwerkingsmaterialen gebruikt waardoor de milieu-impact beperkter blijft. Voor de verwarmingsinstallatie is gewerkt met een warmtepomp met grondboringen hetgeen samen met de goed geïsoleerde bouwschil tot een zeer laag verbruik leidt. De woning wordt door middel van vloerverwarming in de polybeton verwarmd op lage temperatuur. De ventilatie is volgens systeem D met warmterecuperatie. Doorheen de woning zijn in alle daklichten bijkomend ventilatieluiken voorzien voor nachtkoeling. Dit zorgt ervoor dat in de zomer oververhitting wordt tegengegaan door de inertie van de wanden en vloer in beton.
 

Ingetogen volume

Er werd gekozen voor een plat dak om een zo bescheiden mogelijk volume te verwezenlijken in de context. Het volume blijft hierdoor ingetogen en laag bij de grond gedrukt ten aanzien van de verticale hoge naaldbomen die specifiek zijn in deze omgeving. De opbouw van het plat dak bovenop de kerto-structuur en wbp multiplex van dennenhout bestaat uit een bitumineus dampscherm, harde isolatieplaten en een bitumineuze dakdichting (Quadra Rock 3mm - PIR isolatie - IKO Polygum 4WW met wortelwerende kwaliteit voor groendak°;


Bitubel-awards

De architectuurwedstrijd Het Dak is Bitumen is een initiatief van Bitubel, de federatie van vier fabrikanten van bitumineuze dakbedekkingen voor platte daken: De Boer, Derbigum, IKO en SOPREMA. Met deze award wil Bitubel geslaagde architectuurprojecten met platte daken in the picture plaatsen. Voor de organisatie van deze wedstrijd deed Bitubel een beroep op Redactiebureau Palindroom.