Doorzoek volledige site
28 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

DENC!-STUDIO integreert zon in sociale huisvesting

Illustratie | DENC!-STUDIO
Illustratie | DENC!-STUDIO

In Gent wordt het gebouw op Heernislaan 55-62 in een nieuw jasje gestoken. In opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij ABC werd het Gentse architectenbureau DENC!-STUDIO via een wedstrijd gekozen om een nieuwe sociale woongelegenheid te ontwerpen. In het ontwerp neemt de zon een prominente rol op zich.

Via voorkooprecht kwam het pand op de Heernislaan in handen van de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Omdat de bestaande indeling niet voldeed aan de wensen, werd een besloten wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een vervangingsbouw. En het was het Gentse DENC!-STUDIO dat als laureaat uit de bus kwam.


Pergola

In het ontwerp moest DENC!-STUDIO rekening houden met een deel van het perceel dat momenteel dienst doet als toegangsweg tot achterliggende woningen en dus niet in aanmerking komt voor bebouwing. Het bijzonder plan van aanleg (BPA) voorziet een zone voor hoofd- en bijgebouwen, een tuinzone en een binnenkern. Door in de tuinzone - waar geen woonbestemming is toegelaten - ter hoogte van het steegje een pergolaconstructie te voorzien, wordt de geplande eengezinswoning verbonden met het voorliggend appartementsgebouw. Klimplanten op de pergola geven het geheel een groen uitzicht.


Zon

In het ontwerp heeft DENC!-STUDIO bijzondere aandacht voor de zon. Behalve een belangrijke bondgenoot in het streven naar een betaalbaar en energieneutraal project, brengt de zon ook sfeer in de woonkamer. En daar wil het Gentse architectenbureau volop gebruik van maken. De woningen zijn als een doorzontypologie uitgewerkt, terwijl de leefruimte grenst aan zowel de straat als aan een achterliggend tuintje. Omwille van akoestische redenen keert het appartementsgebouw zich iets meer af van de drukke Heernislaan en de spoorweg. De terrassen zijn dan weer zuidwest georiënteerd.
 

Gefilterde blik

Grootste troef van het project is volgens DENC!-STUDIO de afgemeten transparantie die voor een gefilterde blik richting de collectieve binnentuin zorgt. Die aanpak is enerzijds een meerwaarde voor de nabije buren en anderzijds positief voor de ruimtelijke condities van de besloten woonruimte, die voorheen het uitzicht had van een visueel afgesloten bergplaats. Daarnaast worden de binnengevels rond de tuin niet opgevat als gewone achtergevels, maar als volwaardige façades.


Onderhoudsvriendelijke

Wat de materialen betreft wordt vanuit onderhoudsperspectief wellicht gekozen voor onderhoudsvriendelijke, stootvaste, weinig poreuze bakstenen als hoofdproduct. De stalen materialisatie en frisse kleur van de pergola sluiten aan bij de terras-voorzetstructuur, balustrades, inkompartijen en toplaag van het appartementsgebouw. Traditiegetrouw zal DENC!-STUDIO ook ruime aandacht schenken aan duurzaamheid, maar de details daarover zijn in deze beginfase nog niet bekend.

GERELATEERDE DOSSIERS