Doorzoek volledige site
28 juni 2018

Bitubel-awards: publieksprijs en eervolle vermelding voor TOOP architectuur

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | TOOP architectuur

De eerste Bitubel-awards Het Dak is Bitumen zijn onlangs uitgereikt in de prestigieuze muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. In de categorie woningbouw was de eervolle vermelding van de vakjury en de publieksprijs voor TOOP architectuur met het project CASWES in Westouter.

De atypische vorm van het perceel en de niet optimale oriëntatie zijn voor dit project als troeven uitgebuit. De afwezigheid van omliggende gebouwen resulteert in een volume met één bouwlaag waardoor deze een beperkte verschijningsvorm heeft in het landschap. Hierdoor integreert ze zich maximaal in het landschap en neemt de woning geen dominante positie in. Het volume is aan de oostzijde afgeschuind evenwijdig met de perceelgrens. Hierdoor ontstaat er een zicht naar het lager gelegen landschap. De patio is het hart van de woning waarrond de bewoners leven op het ritme van de seizoenen. Het plan is zo opgebouwd dat er interessante relaties ontstaan tussen de verschillende ruimtes en een grote betrokkenheid met het omliggende landschap.


Omgeving stuurt materiaalkeuze

Het kleurenpallet van de omgeving heeft de materiaalkeuze gestuurd. De woning is opgetrokken uit vergrijsd hout, beton met plankenmotief en donker geanodiseerde raamgehelen. Het grijze zichtbeton refereert naar het historisch geheugen van de omgeving en accentueert het massief karakter van de woning. Binnenin wordt de warme sfeer gecreëerd door onder andere ter plaatste gestort beton en het eiken parket. De centrale leefkeuken in zwart gebeitst eik geeft een rustige en sobere indruk waardoor het accent in de woning steeds op het omliggende landschap blijft liggen.


Levenslang wonen

Het leven op één verdieping maakt deze woning makkelijk toegankelijk. Het ontworpen plan laat toe de ruimtes te veranderen waardoor de woning kan meegroeien met zijn bewoners in het kader van levenslang wonen. De woning met twee slaapkamers, badkamer en open bureau kan met heel minimale ingrepen evolueren naar een woning met drie slaapkamers, badkamer, douche, gesloten speelruimte/bureau. Het constructief eenvoudige volume werd minimalistisch gedetailleerd en aangevuld met moderne technologieën die het gebouw heel energievriendelijk maken (BEN-label / Minergie).


Plat dak als vijfde gevel

Door de heuvelachtige omgeving is het dak vanuit verschillende posities zichtbaar en dus ontworpen als een vijfde gevel. Het plat dak zorgt ervoor dat de woning geen dominante positie inneemt in het straatbeeld en bij hoge gewassen zelfs onzichtbaar wordt. Moderne technieken kunnen gemakkelijk worden weggewerkt zodat ze de eenvoud van de architectuur niet versturen. De bitumineuze dakdichting is bewust gekozen om minimale detaillering mogelijk te maken. Het gebouw beschikt niet over traditionele dakranden en de verbinding met beton door middel van vloeibare dakdichting kon duurzamer worden uitgevoerd met de geplaatste bitumen.

 

Bitubel-awards

De architectuurwedstrijd Het Dak is Bitumen is een initiatief van Bitubel, de federatie van vier fabrikanten van bitumineuze dakbedekkingen voor platte daken: De Boer, Derbigum, IKO en SOPREMA. Met deze award wil Bitubel geslaagde architectuurprojecten met platte daken in the picture plaatsen. Voor de organisatie van deze wedstrijd deed Bitubel een beroep op Redactiebureau Palindroom.