Doorzoek volledige site
28 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Budgetvriendelijk en stijlvol havendok in Vancouver

Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA
Illustratie | Ema Peter / MGA

The Royal Vancouver Yacht Club is de trotse eigenaar van een nieuw havendok aan Jerico Beach. Het design van The Dock Building is van de hand van het Amerikaanse bureau Michael Green Architecture (MGA) en laat zien dat industriële architectuur zowel elegant als budgetvriendelijk kan zijn.

MGA wil met dit ontwerp aantonen dat alle projecten, van industriële gebouwen tot verfijnde musea, met de nodige architecturale waardigheid aangepakt moeten worden. “Of het budget nu groot of klein is, een doordacht en elegant design is altijd mogelijk”, vertelt Michael Green, CEO van MGA. “Die gedachte zat constant in ons hoofd bij het ontwerpen van dit dok.”
 

Simpel design

The Dock Building bevindt zich aan Jerico Beach in Vancouver en biedt een grote jachthaven voor zeilboten. De site voorziet eveneens doucheruimtes, een bureau voor de havenmeester, opleidingsruimtes voor kinderen en verschillende ruimtes om boten, zeilen en ander materiaal te stockeren en te onderhouden. Tijdens het ontwerpen moest MGA rekening houden met twee belangrijke pijlers: een beperkt budget en de industriële geschiedenis van de site.

Het designbureau heeft de vormgeving daarom bewust simpel gehouden. Twee kruisende volumes spiegelen elkaar om zo een lantaarneffect richting zowel zee als land te creëren. Richting land zorgt een grote muur van gelamineerd hout en transparant polycarbonaat voor voldoende lichtinval in de werkruimtes. Richting zee en de jachthaven staan een reeks shops met garagepoorten en glazen bureauruimtes voor het management van de haven. Een houten wand boven die ruimtes verhullen de technische elementen in het hoogste volume.


Creativiteit

Een goot met scherpe randen doet dienst als een soort luifel boven de winkeldeuren en doen denken aan de scheermesvormige randen van de racezeilboten die het dok sieren. Het gebouw bevindt zich aan de rand van het water, precies daar waar hoogtij het strand ontmoet. Bijna de helft van het projectbudget ging naar de fundering van het gebouw, waardoor het ontwerpteam werd uitgedaagd om aan de functionele behoeften te voldoen en tegelijkertijd iets betekenisvol aan de gemeenschap te bieden.

Het interieur van het nieuwe havendok bestaat voornamelijk uit multiplex en dat geeft het geheel een stevige maar ook gemakkelijk te vervangen interieurafwerking. Over het algemeen zijn de details bescheiden en praktisch, steeds met het beperkte budget in gedachten. The Dock Building is volgens MGA zo een voorbeeld van wat de combinatie tussen een creatief team, een ambitieuze klant en een grote visie kan opleveren.

GERELATEERDE DOSSIERS